ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το χρέος -Επιλογή Τσακαλώτου

Πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών επεξεργαζόταν σχέδιο για τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για την εξειδίκευση της στρατηγικής και των προτάσεων για το χρέος.

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε καταλήξει και στον επικεφαλής. Τον οικονομολόγο του Yale John Geanakoplos.

Το ραντεβού Τσακαλώτου-Geanakoplos όταν ο Τσίπρας μιλούσε στη ΔΕΘ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στη ΔΕΘ, ο Ευκλείδης Τσακαλωτος είχε παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να έχει τετ α τετ με τον ομογενή καθηγητής του Yale, John Geanakoplos Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management.
Τότε είχαν φουντώσει οι φήμες, όπως είχε γράψει το iefimerida, πως ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκρότηση ομάδας, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη, για να εκπροσωπηθεί με εμπειρογνώμονες στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Ο ρόλος του Geanakoplos σε επενδυτικό fund
Ο κ. Geanakoplos, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για το χρέος, βρίσκεται σε άδεια από το Yale έως την άνοιξη του 2016,ωστόσο εργάζεται ως Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management.
Τι σημαίνει αυτό; Το στέλεχος του αμερικανικού hedge fund και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, θα γνωρίζει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος. Γι αυτό και ακούγονται φωνές περί ασυμβίβαστου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιλογή του έγινε χωρίς διαγωνισμό.
Από την ίδια εταιρεία προέρχεται ακόμη ένας από τους συνιδρυτές του Ellington και σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Michael (Mike) Vranos, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal» είναι «ο πιο γνωστός trader ενυπόθηκων ομολόγων στη Wall Street».

Οταν ο Αλέξης Τσίπας είχε πει να εμποδίσουμε τα distress funds να μπουν στην εγχώρια αγορά 
Με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση, τα distress funds με τη τεχνογνωσία τους, τα προϊόντα και τα εργαλεία τους μπορούν εμμέσως να κάνουν τη δουλειά διαμορφώνοντας τον νέο επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Ωστόσο υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως θέλει να αποτρέψει να έλθουν στην εγχώρια αγορά τα distress funds. 

Ποιος είναι ο Geanakoplos
Ο 60χρονος καθηγητής του Υale σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο στο οποίο σήμερα διδάσκει, ενώ έκανε διδακτορικό στα  οικονομικά στο Harvard.

Ο John Geanakoplos είναι συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, το οποίο, μάλιστα, σήμερα διευθύνει, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει δουλέψει ως επισκέπτης καθηγητής και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, όπως σε αυτό της California, στο Berkeley, στο Churchill College, στο Cambridge, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο Harvard, στο Stanford και στο MIT. 

Πέραν της ακαδημαϊκής του δράσης, από το 1995 είναι συνέταιρος της επενδυτικής εταιρείας και παραμένει έως και σήμερα (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας), με έδρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, Ellington Capital Management. Μάλιστα το συγκεκριμένο fund εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων. 

H ιδιαίτερη σχέση με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων»
Ο Geanakoplos, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στη wikipedia, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων», η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Συγκεκριμένα, ο Geanakoplos έχει συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω θεωρίας, αφού το 1980 μαζί με τον Jeremy Bulow ανέπτυξαν την ορολογία «Strategic Complements», που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην εν λόγω θεωρία. 

Ενα άλλο σημείο του βιογραφικού του Geanakoplos, στο οποίο θα έμενε κανείς, είναι η συνεργασία του και η συν-συγγραφή ενός βιβλίου με τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην σύμβουλο επί των Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου.  

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact