ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Ισχυρή Ένωση η ΕΕ και δεν αποδυναμώνεται από τις αφίξεις προσφύγων

«Μπορεί όμως να αποδυναμωθεί από την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας»

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο ταυτόχρονες κρίσεις, τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση ασφάλειας ανέφερε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σε συνεδρίαση στο «Athens Democracy Forum» υπογραμμίζοντας πως μέσα σε ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στη βελτίωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην Ευρώπη, ενώ οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο και επιθυμούν ευρωπαϊκές απαντήσεις, κάποιοι ηγέτες αντίθετα προτιμούν να δίνουν εθνικές, ή ακόμη εθνικιστικές, εσωστρεφείς απαντήσεις, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ισχυρή Ένωση. Δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις αφίξεις ευάλωτων ανθρώπων που ζητούν προστασία, ούτε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Μπορεί όμως να αποδυναμωθεί από την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, την επανεμφάνιση των σκοτεινών φαντασμάτων του παρελθόντος».

«Πώς μπορεί να περιμένει κανείς ότι η χώρα που βρισκόμαστε σήμερα μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της περισσότερες από 800.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης, μέσα σε ένα χρόνο; Πώς μπορεί να περιμένει ότι η Ιταλία μπορεί να διαχειρισθεί από μόνη της, τις ήδη περισσότερες από 120.000 αφίξεις αυτόν τον χρόνο; Και πώς μπορεί να περιμένει ότι κράτη όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας από μόνα τους; αναρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «όπως σε κάθε οικογένεια, έτσι και στην ευρωπαϊκή, δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα μέλη της συμφωνούν μεταξύ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίτευγμα της εποχής μας.Εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις κάνουν την Ένωσή μας πιο εύθραυστη. Αλλά τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί, είτε είναι σε τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Καλούμαστε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν τα κύρια θέματα του χαρτοφυλακίου του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας πως αυτά είναι τα θέματα που οι εξτρεμιστές και οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται σήμερα. «Επιχειρούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τις δημοκρατικές μας αξίες και να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στην σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της. Γιατί θέτοντας σε αμφισβήτηση την Ευρώπη είναι σαν να θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη δημοκρατία. Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Δίνει λύσεις στα πολύπλοκα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στις βασικές δημοκρατικές αξίες και αρχές της. Μέσα από αυτή την κρίση, η Ένωσή μας, θα βγει πιο δυνατή, και η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική» υπογράμμισε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact