ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν

«Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν», ξεκαθάρισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Economist ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα, επεσήμανε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

«Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν.

«Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες.

Φυλάμε σύνορα δεν σημαίνει κλείνουμε τα σύνορα:

Σημαίνει, διεκπεραιώνουμε όλους τους ελέγχους ασφάλειας και καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν και με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων από όλα τα Κράτη-Μέλη που θα εγκατασταθούν στα hotspot, με την δημιουργία των αναγκαίων θέσεων προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα οι πρόσφυγες μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη καθώς και με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή στις χώρες διέλευσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τους ρυθμούς, ώστε όλα, για όσα έχει δεσμευτεί, να είναι έτοιμα μέσα στις τελικές προθεσμίες. Κανείς δε θέλει να φτάσουμε το Μάιο και να συνεχιστούν έλεγχοι στα «εσωτερικά σύνορα» στην Ευρώπη, όπως γίνεται ήδη μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας και αλλού» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «το κόστος της μη-Σένγκεν, πρωτίστως το συμβολικό κόστος, αλλά και το οικονομικό είναι τεράστιο».

Ο Ελληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη ζητώντας να σταματήσει άμεσα αυτό το φαινόμενο.

«Μέσα σε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία να διαχωρίζουμε καταστάσεις και να σεβόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού.

Και καλό θα είναι στην Ευρώπη να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο να επιρρίπτει ο ένας ευθύνη στον άλλο. Κανείς δε θα τα καταφέρει μόνος του. Μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact