ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος:Τέσσερις άξονες για την μετανάστευση-Ποια είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα

Η βελτίωση του συστήματος ασύλου, η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τους τέσσερις αυτούς βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τον Ιούλιο η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της πάνω στους τέσσερις αυτούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς, η διαχείριση της μετανάστευσης είναι πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως είπε, πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει αλληλεγγύη και καλύτερη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Εξάλλου, ο Ελληνας επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών για να υπάρξουν ευρωπαϊκές και συνολικές λύσεις, λέγοντας πως «η αλληλεγγύη πρέπει να πάψει να είναι σλόγκαν και πρέπει να γίνει πραγματικότητα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι απαιτούνται περισσότερες δυνατότητες νόμιμης άφιξης στην Ευρώπη, για να αποφεύγονται τραγικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Παράλληλα, είπε ότι χρειάζονται και περισσότερες θέσεις για επανεγκατάσταση. Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει 36.000 θέσεις επανεγκατάστασης, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Οπως ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος η Επιτροπή συζητά με τα κράτη-μέλη προκειμένου να βελτιωθεί η επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση. Πρόσθεσε, δε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε συζήτηση, όσον αφορά τη βελτίωση του συστήματος Δουβλίνο ΙΙ.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στη γηράσκουσα Ευρώπη». Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η Ευρώπη θα πρέπει να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες για να καταστεί ανταγωνιστικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο». Στο δε πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει την επανεξέταση της οδηγίας για την ευρωπαϊκή μπλε κάρτα.

Οσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση και την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2014, σημειώθηκαν περίπου 278.000 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων σύμφωνα με την Frontex, διπλάσιες από ό,τι το 2011.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι για να καταπολεμηθούν οι ρίζες του φαινομένου θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, δηλαδή με τις χώρες καταγωγής και με τις χώρες μετάβασης (transit). Ανέφερε ότι η ΕΕ έχει εντατικοποιήσει τη συνεργασία της με τις χώρες αυτές, όχι μόνο με τις χώρες της Αφρικής, αλλά και με την Τουρκία, τη Σερβία και το Κόσοβο. Ο Δ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί πολλές από αυτές τις χώρες, ξεκινώντας από το Βελιγράδι.

Σχετικά με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης τόνισε ότι η FRONTEX δεν είναι ευρωπαϊκό σύστημα φύλαξης και πως «αν θέλουμε τέτοιο σύστημα πρέπει να το δημιουργήσουμε». Οπως εξήγησε, για να ενισχυθεί η FRONTEX θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότεροι πόροι από τα κράτη-μέλη και να βοηθηθούν τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

Την επόμενη εβδομάδα ο ελληνικός οδικός χάρτης για το άσυλο

 Εξάλλου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για ελληνικά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για άνοιγμα των κέντρων κράτησης και τη μη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών, δήλωσε:

«Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, με ενημέρωσε άμεσα για την μη ύπαρξη σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο. Την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, θα συζητήσουμε τον ελληνικό οδικό χάρτη για το άσυλο. Οι υπηρεσίες μου, που είναι σε επαφή με την Αθήνα, πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Αμέσως μετά, προγραμματίζεται συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη- η Ευρώπη είναι μαζί της».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact