ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Η Ελλάδα επιστρέφει, αλλά όχι όπως θα ήθελε ο Σαμαράς

Γύρω στα μέσα Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε διθυραμβικά την ολική επιστροφή της Ελλάδας. Ένα μήνα μετά, όντως, η Ελλάδα επιστρέφει, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός της.

Η απόφασή του να φέρει πιο νωρίς την Προεδρική εκλογή μετέτρεψε το περιβάλλον των επενδυτών σε κινούμενη άμμο και όλα αυτά όταν στο βάθος υπάρχει η προοπτική των πρόωρων εκλογών. Με ένα εκτεταμένο άρθρο του το BBC μεταφέρει το συνολικό πολιτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που έχει ταλανίσει αρκετά τους Ευρωπαίους τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως σημειώνει, αντίστοιχη ανησυχία υπήρξε και το 2012 με τα αποτελέσματα των τότε εκλογών να μην οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Αυτή τη φορά η αντανάκλαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές ήταν έντονη και έκτυπη της ανησυχίας που υπάρχει τριγύρω. Θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός με την εκλογή Προέδρου;

Ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης απαντάει στο BBC: «Είναι απίθανο αυτή η βουλή να εκλέξει Πρόεδρο. Μάλιστα, αν την Τετάρτη η κυβέρνηση λάβει 165-170 ψήφους, θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει τους 180 στην τελευταία ψηφοφορία». Αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, όπως είναι λογικό και επόμενο, κάτι που θα φέρει αντιμέτωπους τους δανειστές με μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που οι πρώτοι αρνούνται κούρεμα χρέους, ο δεύτερος κάνει λόγο για νέα διαπραγμάτευση που μπορεί -δυνητικά- να οδηγήσει σε κινδύνους για τη χώρα.

Η απάντηση των αγορών

«Η αρνητική στάση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο που προκύπτει από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την αβεβαιότητα ως προς τις πολιτικές του, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο να μην τα βρει με την Τρόικα», εξηγεί ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Το άρθρο προσθέτει: «Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα πέρασε από τον παράδεισο της οικονομικής ανάπτυξης, στην κόλαση της πολιτικής αστάθειας και η αλήθεια είναι ότι η χώρα ζει κάτω από χρόνια προβλήματα. Η οικονομία της αναπτύσσεται κατά 0,6% αυτή τη χρονιά, αλλά έχει χάσει 20% της δυναμικής της από την αρχή της κρίσης. Οι ουλές από την ύφεση και την κοινωνική-οικονομική κρίση είναι εμφανείς. Φαίνεται από την αυξημένη ανεργία και τη μείωση των μισθών».

Τοξικό κλίμα

Μέσα σε αυτό το «τοξικό κλίμα» (όπως αναφέρεται) η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεχθεί πλήγματα με αποτέλεσμα να έχουν χάσει πάρα πολλούς ψηφοφόρους τα τελευταία χρόνια. Πού πηγαίνουν αυτοί; Είτε στα αριστερά, είτε στην άκρα δεξιά. Σημειώνει το άρθρο: «Η ελληνική πολιτική έχει θρυμματιστεί καθώς έχουν αναδυθεί περίπου 20 κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και το εξτρεμιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ζήτημα και γίνεται ακόμη πιο έντονο από τη στιγμή που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάληψη της εξουσίας. «Το θέμα είναι ότι έχει βασικές διαφορές με την Τρόικα», αναφέρει το άρθρο. Τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας λέει πως θα κάνει αυξήσεις μισθών και κοινωνικές παροχές. Ο κ. Παγουλάτος απαντάει: «Βραχυπρόθεσμα η άνοδος της ζήτησης μπορεί να βοηθήσει τις εισαγωγές, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και να συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με τις επενδύσεις».

Χωρίς ασφάλεια

Δίχως μια νέα συμφωνία με την Τρόικα, η Ελλάδα θα μείνει ασφάλεια στις αγορές και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Το πιο σοβαρό, όμως, αναφέρει το άρθρο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά να πρέπει να έρθει σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για να κυβερνήσει ή ακόμη χειρότερα να γίνουν δεύτερες εκλογές καθώς δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Οι πιθανότητες για μακρόχρονη επιβίωση της Ελλάδας είναι εναντίον της. Η Ελλάδα όντως επέτρεψε, αλλά έτσι και αλλιώς ποτέ δεν έφυγε».

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact