ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Η Ελλάδα πρέπει να συμβιβαστεί, αλλιώς καταρρέει -Η άποψη τεσσάρων ειδικών

Είναι άλλη μια κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα Μια σειρά από πιεστικές προθεσμίες μπορούν να προκαλέσουν την έξοδό της από το ευρώ – με όλη την οικονομική και πολιτική αναταραχή που συνεπάγεται αυτό. Τι πρόκειται να συμβεί; Το BBC ρώτησε μια σειρά ειδικών για να δώσουν τη δική τους πρόβλεψη.

Καθηγητής Ότμαρ Ίσινγκ – Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη η ίδια για το χάος στο οποίο βρίσκεται. Ξεκίνησε με άστοχες πολιτικές εδώ και πολλά χρόνια. Το αίτημα για διαγραφή χρέους θα οδηγήσει και άλλες χώρες να ζητήσουν κάτι παρόμοιο και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να το καταπιούν οι δανειστές. Η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερα από όσα ήταν αρκετά για την Ελλάδα και πρέπει να μπει μια γραμμή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η μια χώρα μέλος δεν μπορεί να παραβαίνει συνεχώς τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της».

Βίκυ Πράις -Ανώτατη οικονομικός σύμβουλος στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων και πρώην επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

«Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας ήταν πολύ επιθετική κάτι που υποδηλώνει και ο πρόσφατος παραμερισμός του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι γελοίο να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, βάσει των σημερινών συνθηκών. Είναι άδικο να περιμένουμε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όταν η οικονομία καταρρέει. Αν έχεις σκοτώσει το επιχειρηματικό πνεύμα δεν μπορείς να περιμένεις ανάπτυξη. Η άποψή μου είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν αυτή την κρίση ρευστότητας και να υποσχεθούν πως θα κάνουν τα πάντα, ακόμη και αν δεν τα κάνουν. Πρέπει να συμβιβαστούν ακόμη περισσότερο, όμως, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη».

Άντερς Μποργκ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας

«Οι Έλληνες χάνουν χρόνο με το χαζεύουν και να μην δίνουν τα κυβερνητικά στοιχεία τους στα τεχνικά κλιμάκια. Μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των διαπραγματευόμενων. Μόλις η Ελλάδα δείξει πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της αγοράς της στον ανταγωνισμό και τη φορολόγηση των ακινήτων, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να μαλακώσει τις απαιτήσεις της. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε θα υπάρχει το σενάριο της κατάρρευσης που σημαίνει έλεγχος κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, ενώ οι τιμές εισαγωγών θα αυξηθούν και οι επενδύσεις θα πέσουν στο πάτωμα. Για την υπόλοιπη Ευρώπη ένα Grexit θα είναι λιγότερο σοβαρό, άρα εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Με τη συμπεριφορά τους, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν να σωθούν».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο καθένας γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξει άλλη λιτότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες. Μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, το εργασιακό δίκαιο, για τον συντελεστή 15% στην επιχειρηματική κοινότητα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αν μπορέσει να αποφύγει την άμεση κρίση ρευστότητας. Αυτό θα απαιτήσει πολιτική συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ. Υπάρχουν σημάδια πως έχει σημειωθεί θερμότερη προσέγγιση στις σχέσεις τους».

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact