ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Το δράμα της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε Αρμαγεδδώνα

Το παιχνίδι παίζεται ακόμη. Δεν χρειάστηκε, άλλωστε πολύς καιρός για να επιστρέψουν άπαντες στο στίβο και να συνεχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, οι Έλληνες θα βομβαρδίζονται σε συνεχόμενες προειδοποιήσεις που θα αφορούν το μέλλον τους.

Αυτή είναι μόλις η εναρκτήρια παράγραφος της ανάλυσης που κάνει ο έμπειρος δημοσιογράφος Γκάβιν Χιούιτ για λογαριασμό του BBC. O Χιούιτ έχει ασχοληθεί πολλάκις με την ελληνική περίπτωση, από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν, και τώρα προσπαθεί να δει πίσω από τις γραμμές και να καταγράψει τι πρόκειται να συμβεί στην μετεκλογική Ελλάδα.

Το κωδικοποιημένο μήνυμα όλων των προειδοποιήσεων, σημειώνει ο Χιούιτ, είναι ότι μια χώρα που έχει δεχθεί 240 δισ. ευρώ για να διασωθεί, θα πρέπει να περιμένει παρέμβαση στα εσωτερικά της – κάτι που συμβαίνει αυτές τις ημέρες. «Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Ήδη η ψαλίδα κλείνει στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας κάνει λόγο για διαγραφή χρέους και υποσημειώνει πως η εκλογή του θα προκαλέσει συνολικές αναταράξεις στην Ευρώπη στέλνοντας μήνυμα για ”τέλος της πολιτικής της λιτότητας”».

Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι

Οι Γερμανοί από την μεριά τους, αναφέρει ο Χιούιτ, φοβούνται πως η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Τσίπρα δεν θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από την Τρόικα, έτσι με την αυγή του 2015 έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα. Ο Χιούιτ υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Spiegel ότι δεν θα είναι πρόβλημα ένα πιθανό Grexit, τις δηλώσεις του Γκάμπριελ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκβιάσει και του Ολάντ που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για να παραμείνει στο ευρώ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, σημειώνει ο Χιούιτ, η ελληνική κυβέρνηση υπερτονίζει πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν κινδύνω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Άρα το σκηνικό έχει στηθεί και όπως λέει ο Χιούιτ: «Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είμαστε μάρτυρες ενός πολιτικού παιχνιδιού με πολύ ρίσκο. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο γνωρίζει πως αν και η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, το 60% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει κάποια πράγματα…».

Τι ξέρει ο Τσίπρας για την Μέρκελ

Τι ακριβώς; Συμπληρώνει ο Βρετανός αναλυτής: «Γνωρίζει πως η Μέρκελ αλλάζει πάντα άποψη όταν βλέπει πως κινδυνεύει η Ευρωζώνη. Θα ήταν αδιάφορη με την έξοδο της Ελλάδας όταν σημαντικό μέρος της κληρονομιάς της είναι η προσπάθειά της να σώσει το ενιαίο νόμισμα; Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμάχους στην Ευρώπη όπως οι Podemos. Eπιπλέον έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι πράγματι προετοιμασμένοι για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ή θα οδηγηθούν σε διάσπαση με τη Γερμανία; Τέλος, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι ο Σόιμπλε όταν διατείνεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης; Μια έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε αναταραχή στην Ευρωζώνη και τις αγορές».

Τι ξέρουν οι Ευρωπαίοι για τον Τσίπρα

Πάντως, κοινά μυστικά υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, αναφέρει ο Χιούιτ. Όπως ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να φύγει από την Ευρωζώνη και ότι αυτό που ζητάει είναι μια καλύτερη διαπραγμάτευση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει την ανεργία και αποκτήσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι πολέμιοί του επαναφέρουν στη μνήμη όλων πώς αντέδρασε το εκλογικό σώμα το 2012 όταν βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο μαζικής φτώχειας.

Ο Αρμαγεδδών

Ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε με τους ιδιώτες επενδυτές να αποδεχθούν το κούρεμα αναφέρει πως οι επιπτώσεις της εξόδου από το κοινό νόμισμα θα ήταν κάτι μεταξύ «καταστροφής και Αρμαγεδδώνα». Αυτού του είδους τα δραματικά σενάρια θα ενταθούν, γράφει ο Χιούιτ, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της τωρινής κυβέρνησης.

Για να καταλήξει: «Αν κερδίσει ο Τσίπρας και αν καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, περιμένω έντονες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία με στόχο να μην φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα είναι εύκολο να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι σε οποιαδήποτε περιστολή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ελάφρυνση των συνθηκών του προγράμματος. Επίσης ο Τσίπρας ξέρει πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και ένα Grexit θα δημιουργήσει κινδύνους. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες κινδύνου και ρίσκου. Ιδιαιτέρως ρίσκου ενός εσφαλμένου υπολογισμού».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact