ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, τότε το ευρώ θα κινδυνεύσει

Μια κοινή μοίρα ενώνει την Ελλάδα και το ευρώ. Δεν είναι… καρμική η διασύνδεσή τους, αλλά απόλυτα οικονομική, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι editors του Bloomberg.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων, το πρακτορείο αποφαίνεται πως εκεί που θα πάει η Ελλάδα, θα ακολουθήσει και το ευρώ. Τούτο έρχεται ως απάντηση σε όσους πιστεύουν πως το Grexit θα περάσει αβρόχοις ποσίν για τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Το άρθρο ξεκινάει με μια ευθεία πολεμική προς την Άνγκελα Μέρκελ: «Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να βλέπει την έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ ως διαχειρίσιμο κίνδυνο που δεν θα δημιουργήσει υπαρξιακή κρίση στο κοινό νόμισμα. Αν όντως αυτή είναι η γνώμη της, τότε πρόκειται για μια άστοχη και στη χειρότερη περίπτωση, επικίνδυνη άποψη».

Η εξήγηση είναι η ακόλουθη: «Είναι αλήθεια πως σε σχέση με το 2009, οπότε και αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος του χρέους της Ελλάδας, κάτι που πυροδότησε την τρέχουσα κρίση, οι κίνδυνοι μετάδοσης στα υπόλοιπα κράτη είναι μικρότεροι. Αυτή τη στιγμή μόνο το 1/5 των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου διακρατούνται από τον ιδιωτικό τομέα, χάρις στα προγράμματα διάσωσης της Τρόικα. Παράλληλα, σύμφωνα με την JP Morgan, ο δανεισμός των ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 1% των δανείων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Άρα, αν στις επικείμενες ελληνικές εκλογές αναδειχθεί μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, άρα θα είναι έτοιμη για μια χρεοκοπία, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Αυτό, όμως, λέει ελάχιστα για το χάος που θα επακολουθήσει με την αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ. Ο κίνδυνος της μετάδοσης δεν είναι ποτέ προβλέψιμος».

Το άρθρο σημειώνει με τη σειρά του το περιβόητο άρθρο του Spiegel και σημειώνει ότι μπορεί τελικά να μην απηχεί τις απόψεις της Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται δηλώσεις Γερμανών που κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές που θα υποστεί η χώρα με ένα ενδεχόμενο Grexit. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η πολεμική που άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του SPD κατά της Μέρκελ.

Και καταλήγει το Bloomberg: «Η βασική συζήτηση περί ενός πιθανού τραυματισμού της Ευρωζώνης, θα πρέπει να είναι η εξής: να δεχθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μια προειδοποίηση πως η διαδικασία μιας στενότερης ένωσης δεν είναι εξασφαλισμένη. Το ευρώ έχει υποχωρήσει σε σχέση με το δολάριο σε τιμές που μας επιστρέφουν στο 2006. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες γι’ αυτό, οι επενδυτές μας υπενθυμίζουν πως δεν είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα που έχει σχετικά αβέβαιο μέλλον. Όσο και εάν ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μία νέα ελληνική κρίση, στην ουσία δεν μπορούν να το πράξουν. Όποια χώρα και εάν αποχωρήσει από το ευρώ, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact