ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κουρέψτε το ελληνικό χρέος, δώστε τέλος στο ελληνικό δράμα

Η λογική λέει πως ο «υπεύθυνος» δρόμος για τους Έλληνες θα ήταν να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά, να ταχθούν υπέρ της εκλογής Προέδρου, να παραμείνουν τα μέτρα λιτότητας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Από την άλλη είναι ευεξήγητο, γιατί δεν θέλουν να τον ακολουθήσουν.

Το Bloomberg με κεντρικό άρθρο του που υπογράφεται από τους συντάκτες του, άρα είναι η κεντρική του άποψη για το θέμα της Ελλάδας, δεν διερωτάται, αλλά προτείνει λύση και μάλιστα απευθύνεται προς την Τρόικα. Το άρθρο έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Το ελληνικό δράμα της ΕΕ χρειάζεται μια τελευταία πράξη». Και αυτή οφείλει να περιλαμβάνει μόνο μια κίνηση από την πλευρά των δανειστών: κούρεμα χρέους!

Όπως αναφέρεται στο άρθρο: «Η διαφορά που στοιχειώνει τους διεθνείς επενδυτές είναι ότι η ΕΕ και ειδικότερα η Γερμανία αρνούνται να διαγράψουν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν μπορεί να σταθεί με αυτό το χρέος, ενώ η προοπτική ατέλειωτων ετών με λιτότητα, μετατρέπονται σε πολιτικό δηλητήριο».

Υπό αυτό το πρίσμα η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Σταύρου Δήμα στο ύπατο αξίωμα έδωσε μόλις 160 ψήφους στον κυβερνητικό συνασπισμό, δείχνοντας πως η διαδικασία θα είναι ένας σκληρός αγώνας, μέχρι να εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι αγορές ομολόγων έχουν ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο, μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, σημειώνει το άρθρο και εξηγεί: «Έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας η χώρα πλέον έχει εξαντληθεί από το μνημόνιο. Μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται ξανά, αλλά οι μισθοί συρρικνώνονται κατά το 1/5, ενώ ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ το 70% εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι».

Οι περικοπές στην υγεία 

Μάλιστα, σημειώνει το άρθρο, αυτοί είναι μόνο αριθμοί, καθώς η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το όριο των δυνατοτήτων της. Τι μπορεί να σημαίνει για τους Έλληνες η λιτότητα, διερωτάται το Bloomberg. Οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν πετσοκόψει τις δαπάνες στον τομέα της υγείας στο μισό. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%, τα κρούσματα AIDS εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα (10 φορές πιο πάνω) και η ελονοσία επέστρεψε στη χώρα μετά από 40 χρόνια, καθώς έχει μειωθεί το πρόγραμμα ψεκασμών.

Γράφει το Bloomberg: «Τα βασικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προσφέρουν περίπου τα ίδια και κινούνται γύρω από τη λιτότητα. Ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, οι περισσότεροι Έλληνες κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι υπόσχεται αύξηση δαπανών, σταμάτημα των περικοπών στον προϋπολογισμό, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατά κάποιο τρόπο αποφυγή της χρεοκοπίας και επιστροφή στη δραχμή. Το κόμμα λέει πως θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και τη χρηματοδότηση των δαπανών που υπόσχεται».

Τα… τρελά του ΣΥΡΙΖΑ 

Για να ακολουθήσει κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τρόικα: «Με εξαίρεση την αναδιάρθρωση, όλα τα υπόλοιπα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρελά. Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ελάφρυνση χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ έχει λάβει 240 δισ. ευρώ από τα προγράμματα διάσωσης. Ωστόσο, το σχέδιο διάσωσης έσωσε τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα. Επομένως η αναδιάρθρωση θα ήταν υπέρ της ΕΕ, αλλά θα μοίραζε και πιο δίκαια τον πόνο».

Τι πρέπει να κάνει η Τρόικα; Το Bloomberg δίνει τη δική του θέση: «Η σωστή διαπραγμάτευση δεν είναι οι πιστωτές να δώσουν κι άλλα χρήματα στους Έλληνες με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους και το αντάλλαγμα να είναι βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια βιώσιμη οικονομία. Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει αυτές που έχουν γίνει προς χάριν μιας ανέφικτης, αριστερής ουτοπίας

Ανεύθυνος ηθοποιός 

Το άρθρο δεν βγάζει εκτός… κάδρου τον Αντώνη Σαμαρά, εξ ου και η κριτική που του ασκεί είναι δριμεία: «Ο Σαμαράς ξέρει τι σημαίνει να είναι κανείς ανεύθυνος ηθοποιός στη χώρα του. Πριν γίνει πρωθυπουργός ήταν αντίθετος με το μνημόνιο. Αυτό ήταν αναγκαίο για να χαλαρώσει τις εντυπώσεις από τα χρέη που το κόμμα του συσσώρευσε στη χώρα, όταν ήταν στην εξουσία. Έκανε λανθασμένους υπολογισμούς και ο αυξανόμενος λαϊκισμός του οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη».

Για να καταλήξει το άρθρο: «Το τελευταίο ελληνικό δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ ευθύνης και εξτρεμισμού, όπως είπε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο μια απόδειξη πως η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέσει άλλο την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της και να κάνει περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό της. Όποιος και αν είναι στην εξουσία τον επόμενο χρόνο, δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα». Έτσι, αυτό το τελευταίο ελληνικό δράμα είναι λιγότερο ένας διαγωνισμός μεταξύ της ευθύνης και του εξτρεμισμού, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker είπε πρόσφατα, από ό, τι είναι απόδειξη της Ευρώπης δεν θα πρέπει πλέον να ωθήσει τους Έλληνες να πληρώσει τους είναι το χρέος με περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού. Όποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα το επόμενο έτος δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελπίδες απο Ελληνοαμερικανό για φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής…

Aρμένισα τηλεπαρουσιάστρια ξεσπά σε λυγμούς όταν λέει ένα ένα τα ονόματα των νεκρών

Είναι πραγματικά από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που…

Δείτε: Αρμενικά πυρά «θερίζουν» Αζέρους Τούρκους στρατιώτες

Οι σφοδρές μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων Τούρκων…

Το Ιράν κατέρριψε αζέρικο αεροσκάφος

Πριν από λίγα λεπτά η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε…

Η Αρμενία απειλεί να απαντήσει με πυραύλους Iskander σε Τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με Αρμένιους αξιωματούχους το Γερεβάν, αν εμπλακεί…

Μόνο ντροπή: Αισχρή ενέργεια κατά του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τα πρόσωπα που…

Αντέχει η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Όλο και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για…

Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην…
contact