ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ο Τσίπρας δεν έχει άλλο χρόνο -Πρέπει να αποφασίσει άμεσα για πρόγραμμα ή έξοδο από το ευρώ

Όταν η συζήτηση φτάνει σε τεταμένες οικονομικές καταστάσεις, οι περισσότεροι καταφεύγουν στον βασικό νόμο που εισηγήθηκε ο καθηγητής του ΜΙΤ Rudiger Dornbusch.

Σύμφωνα με αυτόν: «Η κρίση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει από όσο νομίζουμε και όταν έρθει τότε εξελίσσεται πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε». Κι αν το συγκεκριμένο απόφθεγμα είχε να κάνει με την κρίση του Μεξικού το 1990 όπου η κρίση ολοένα ερχόταν και τελικά έφτασε μέσα σε ένα βράδυ, ταιριάζει πλέον και για την ελληνική περίπτωση.

Τα πάντα είναι χρόνος και βάσει αυτού το Bloomberg αποφαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ξύπνησε ένα πρωί και διαπίστωσε πως έχει ελάχιστο για να κινηθεί.

«Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στη ”δουλειά” ο Έλληνας πρωθυπουργός ξύπνησε και διαπίστωσε πως ο νόμος του Dornbusch ισχύει για την περίπτωσή του. Ειδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ το βράδυ της Τετάρτης να μην θεωρεί επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα».

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου, το περιθώριο διαπραγματεύσεων είναι πλέον μικρό. «Ο Τσίπρας θεωρούσε πως έχει χρόνο να διαπραγματευτεί. Η πρόθεσή του ήταν να κάνει μια πρόταση ενός νέου πακέτου βοήθειας περί το τέλος του μήνα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια συμφωνία στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα παραήταν αισιόδοξο σε μια κατάσταση κρίσης. Όντως, η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί περισσότερα δάνεια μπορεί να έχει αντανάκλαση στα χρήματά που διαθέτει και αυτό θα συμβεί στο τέλος του επόμενου μήνα».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το άρθρο αναφέρει: «Αυτό σημαίνει πως ο Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε μια επιλογή που πρέπει να ακολουθήσει. Είτε να δεχθεί τη βοήθεια και τους όρους τους οποίους αρνήθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία ή να αποχωρήσει από το ευρώ. Ήδη την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα την Ελλάδα.

Ο Ντέιβιντ ΜακΚι, κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της JPMorgan Chase έγραψε προς τους πελάτες της εταιρείας: «Το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να θέσει η νέα ελληκική κυβέρνηση δεν λειτουργεί, επομένως μοιάζει πολύ πιθανό πως μια απόφαση θα πρέπει να έρθει νωρίτερα».

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact