ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Συμφωνία ως την Κυριακή με παρέβαση Τσίπρα

Με τις διαπραγματεύσεις να εντείνονται σήμερα, Πέμπτη, η Αθήνα και οι Βρυξέλλες κάνουν ένα τελικό σπριντ για να φτάσουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή. 

Αυτό αποκαλύπτει το Bloomberg, σημειώνοντας πως και οι δύο πλευρές κάνουν μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας από την επόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωζώνης να επιδιώξουν εντατικές διαπραγματεύσεις από την Πέμπτη, με στόχο την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μέχρι τις 3 Μαΐου» αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει: «Απώτερος στόχος θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, της 11ης Μαΐου».

Παράγοντας-κλειδί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, ο παράγοντας-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια έχει… ονοματεπώνυμο. Γράφει συγκεκριμένα: «Παράγοντας-κλειδί στην ενδεχόμενη άρση του αδιεξόδου ίσως αποδειχθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να συμβάλει ευρύτερα στη διαδικασία. Αυτό ενδεχομένως να δώσει το σήμα ότι η κυβέρνησή του μπορεί επιτέλους να έχει τη βούληση να πράξει όσα απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια στήριξης».

Υπάρχει κινητικότητα

«Φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα ώστε να μεταφραστούν τα λόγια σε πράξεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας στο πρακτορείο, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαΐου, λέγοντας: «Υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι χρειάζεται να έχουμε αρκετά επί τάπητος στις 11 Μαΐου για να συνεχίσουμε να μιλάμε. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά και πως επανασχεδιάζει την ομάδα διαπραγμάτευσης. Ελπίζω αυτό να είναι καλό σημάδι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Σημείωσε πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, τώρα υπάρχουν ενδείξεις κινητοποίησης. «Φαίνεται ότι υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύουν να χειριστούν τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι προετοιμάζονται νομοσχέδια που δείχνουν πώς θα εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα αξιόπιστα και δεσμευτικά» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό ακούμε ανεπίσημα προς το παρόν».

«Όχι» σε δημοψήφισμα

Παράλληλα, όμως, εμφανίστηκε σφόδρα αντίθετος με την πιθανότητα να προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί πως αποδειχθεί μπούμερανγκ. «Εγώ το βλέπω κάπως έτσι: η κυβέρνηση πρέπει να διοικεί. Εάν πρόκειται να πάει στη λάθος κατεύθυνση, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να τεθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα. Το άρθρο επισημαίνει την ανακοίνωση της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου που σπεύδει να διακηρύξει πως η κυβέρνηση «κρατά τις κόκκινες γραμμές». 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact