ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Βραζιλία: Ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη;

Τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον πλανήτη διεκδικεί ένας πρώην εργάτη
γης, γιος φυγάδας σκλάβας, ο οποίος σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα είναι γεννημένος πριν από 126 χρόνια, την εποχή της αυτοκρατορικής περιόδου.

Το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητα που εξέδωσε ένας δικαστής το 2001 δείχνουν ότι ο Ζοζέ Αγκουινέλο ντος Σάντος, ο οποίος σήμερα ζει στον οίκο ευγηρίας Βίλα Βισεντίνα στο Μπαούρου της Βραζιλίας, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1888, περίπου δύο μήνες μετά την κατάργηση της δουλείας στη χώρα, όπως ανέφερε ο υποδιευθυντής του γηροκομείου, Σέζαρ Σικέιρα.

Ο ντος Σάντος ωστόσο δεν έχει κανένα από τα πρωτότυπα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ηλικία του, όμως το ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του έχει αυξηθεί μετά το θάνατο, στις 8 Ιουνίου, του Αλεξάντερ Ίμιτς στη Νέα Υόρκη. Ο Ίμιτς ήταν 111 ετών και θεωρείτο ο γεροντότερος άνδρας του κόσμου…

Σύμφωνα με τον Σικέιρα, τα έγγραφα του ντος Σάντος εκδόθηκαν από τον δικαστή ο οποίος πήρε μια σειρά καταθέσεων από τον υπεραιωνόβιο άνδρα πριν από 13 χρόνια. «Λέμε μονάχα ότι αυτή είναι η υποτιθέμενη ηλικία του», πρόσθεσε ο Σικέιρα ο οποίος εργάζεται στο γηροκομείο εδώ και 31 χρόνια. «Είναι διαυγής, μιλάει καλά και αυτοεξυπηρετείται, τα κάνει όλα μόνος του καθημερινά, εκτός από μπάνιο», διευκρίνισε.

Ο ντος Σάντος ζει στη Βίλα Βισεντίνα, ένα γηροκομείο που φροντίζει τους φτωχούς και τους άπορους, από το 1973. Γεννήθηκε από μια πρώην σκλάβα σε ένα «κιλόμπο», μια κοινότητα φυγάδων σκλάβων, ενώ έζησε στην πολιτεία του Σάο Πάουλο όπου εργαζόταν σε χωράφια και φυτείες καφέ.

Σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας Γεροντολογίας, στις 25 Ιουνίου ο γηραιότερος άνδρας του πλανήτη ήταν ο Σακάρι Μομόι, ένας Ιάπωνας 111 ετών και 140 ημερών. Η γηραιότερη γυναίκα είναι η Μισάο Οκάβα, επίσης από την Ιαπωνία, ηλικίας 116 και 112 ημερών.

Εκτός από το δικαστή, πάντως, κανείς άλλος δεν έχει πιστοποιήσει την ηλικία του ντος Σάντος. Η Βίλα Βισεντίνα προσπαθεί να βρει στοιχεία από τα αρχεία της πολιτείας Σεαρά, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς μέχρι και σχετικά πρόσφατα πολλοί Βραζιλιάνοι που είχαν γεννηθεί σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές δεν είχαν κανένα επίσημο έγγραφο. Το γηροκομείο έχει έρθει επίσης σε επαφή με γιατρούς και άλλους επιστήμονες ζητώντας διευκρινίσεις για το αν υπάρχει κάποια μέθοδος με την οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί η ηλικία του παππού. «Το μόνο πράγμα που δεν θα επιτρέψω θα είναι κάτι που θα έβλαπτε τον Ζοζέ Αγκουινέλο. Εμείς πάντως, όπως και ο ίδιος, είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο Σικέιρα.

Φωτογραφίες του ντος Σάντος και των εγγράφων του δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο G1 της Βραζιλίας, αφού τον επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι στο γηροκομείο.

Εάν επιβεβαιωθεί η ηλικία του, αυτό θα σημαίνει ότι ο ντος Σάντος γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν από την καθαίρεση του αυτοκράτορα της Βραζιλίας Ντομ Πέντρο Β΄ και την ανακήρυξη της σύγχρονης δημοκρατίας. Την εποχή εκείνη η βασίλισσα Βικτωρία κυβερνούσε τη Βρετανική Αυτοκρατορία και πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.


Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact