ΕΛΛΑΔΑ

Brexit: Τι θα γίνει με τους Ελληνες φοιτητές στην Αγγλία και τα βρετανικά παραρτήματα στη χώρα μας

Με το τοπίο μετά το Brexit να παραμένει ακόμη θολό σε πολλούς τομείς, ειδικοί δίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να φέρει για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, δίνουν απαντήσεις και για όσους σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε κολέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια.

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων δέχθηκε τα πρώτα τηλεφωνήματα από γονείς και σπουδαστές που ανησυχούσαν, ρωτούσαν σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων, αλλά και για το αν θα υπάρξει μεταβολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. «Ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων» διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κολεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης και λέει κατηγορηματικά: «Ούτε κατά διάνοια δεν αλλάζουμε τα δίδακτρα, δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός».

«Αν το πτυχίο που έδινε ένα κολλέγιο στην Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο πριν το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει να είναι, δεν έχει καμία σχέση αν βγει εκτός κοινότητας η Αγγλία» συμπληρώνει.

«Στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια, στην Αγγλία, εάν τελικά γίνει η έξοδος από την ΕΕ, η αύξηση των διδάκτρων θα είναι σημαντική» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει κατά συνέπεια, αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές, που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν με χαμηλότερο κόστος το ίδιο πτυχίο που θα αποκτούσαν και στην Αγγλία.

Όπως παρατηρεί μάλιστα ο κ Δασκαλάκης που είναι επίσης πρόεδρος του BCA college στην Ελλάδα το οποίο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, «αν και είναι νωρίς, ήδη, τα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες που έχουν γενικά στο εξωτερικό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου φοιτούν περίπου 18 χιλιάδες παιδιά σε κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια». «Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας γιατί καταλαβαίνουν ότι θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των εγγραφών εκεί και επιθυμούν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους. Σκέφτονται πως αντί να χάσουν τους φοιτητές είναι καλύτερα να τους έχουν στα παραρτήματά τους στην Ευρώπη. Δεν αλλάζει ασφαλώς τίποτα στη σχέση μας, αντίθετα διευρύνεται ο ορίζοντας της συνεργασίας και ενισχύεται».

Την ίδια ώρα αναφορικά με τις ανησυχίες των περίπου 11 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται ήδη στην Αγγλία ή εκείνων που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Θωμάς Πολίτης αντιπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, από το study.in.uk, υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι «τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τόσο για τα άτομα τα οποία είναι ήδη φοιτητές όσο και για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, φέτος ή του χρόνου. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ Πολίτη «η βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι με το στάτους με το οποίο έχει εγγραφεί κάποιος στο πανεπιστήμιο με αυτό το στάτους και πρέπει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εφόσον έχει κάνει την εγγραφή ως Ευρωπαίος πολίτης, κατ’ επέκταση home student, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοί οι οποίοι θα εγγραφούν μετά την έξοδο, μετά δηλαδή από δύο χρόνια, τότε θα επηρεαστούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact