ΚΟΣΜΟΣ

Business Insider: Γνωρίστε τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας

«Πιθανώς δεν έχετε ακούσει το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά είναι πιθανό να ακούτε συχνότερα το επίθετό του πολύ σύντομα…». Κάπως έτσι ξεκινά δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Business Insider που «συστήνει» στους αναγνώστες της τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εξηγεί ο Μάικ Μπερντ του Business Insider η πρόβλεψή του για συχνότερη αναφορά στον κ. Μεϊμαράκη βασίζεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που του δίνουν «μία καλή πιθανότητα να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου».

Συνοπτικά ο Μπερντ μεταφέρει το βιογραφικό του αρχηγού της ΝΔ, αναφέροντας πως από το 2006 έως το 2009 διετέλεσε υπουργός Αμύνης και νωρίτερα μέσα στο 2015 ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ μετά τον Αντώνη Σαμαρά.
Αυτό δε, που δείχνει να εντυπωσιάζει τον δημοσιογράφο είναι η προτίμηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις γραβάτες, στις οποίες έχει… αλλεργία ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, φοράει γραβάτα», γράφει ο Μπερντ, επισημαίνοντας πως τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να στηρίξουν το ήδη συμφωνηθέν Μνημόνιο.

Το δημοσίευμα τονίζει πως μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα φάνταζε αδιανόητη πριν λίγους μήνες, καθώς ο Τσίπρας είχε σκαρφαλώσει στις δημοσκοπήσεις και η κεντροδεξιά είχε «γίνει η σκιά του παλιού εαυτού της».

Ωστόσο, τώρα ο Μπερντ διαπιστώνει πως μία ανάλογη διαδικασία με την παλαιά εκδοχή της ΝΔ, συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα ακρο-αριστερά μέλη έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, σχηματίζοντας ένα άλλο την Λαϊκή Ενότητα, και από τότε που ο Τσίπρας συμφώνησε στο τρίτο Μνημόνιο, είναι δυσκολότερο τώρα να δει κανείς το νόημα θα έχει μία ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο συντάκτης.

Διευκρινίζεται, βέβαια, πως η ΝΔ δεν έχει την ίδια δημοτικότητα με το 2012, όταν, επί εποχής Σαμαρά, είχε λάβει 29% και βρίσκεται περίπου στο μισό των ποσοστών που είχε λάβει το 2007, όταν είχε αποσπάσει 40% των προτιμήσεων.

Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι αρκετά «διασπασμένη».
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως γράφει ο συντάκτης δείχνουν διαφορά μίας μονάδας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 27% και εκείνο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη 26,5%, γράφει ο Business Insider.

Εντούτοις, αυτή τη φορά μπορεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα αυτό που θα λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, επισημαίνει η αμερικανική ιστοσελίδα.

«Και για την ελληνική πολιτική, η πρωτιά είναι εξαιρετικά σημαντική. Το εκλογικό σύστημα δίνει στον νικητή μπόνους 50 εδρών, ένα σημαντικό προτέρημα όταν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση», συνεχίζει ο συντάκτης και παραθέτει γράφημα από την Deutsche Bank.

Σε αυτό, αναφέρεται η αυξημένη πιθανότητα νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χάνει δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Μπερντ εξηγεί πως εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: Ο Τσίπρας ακολουθεί μία γραμμή που προκαλεί σύγχυση σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών. «Αρχικά απέκλεισε τους περισσότερους από τους πιθανούς με τους οποίους θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ», γράφει το δημοσίευμα θέλοντας να τονίσει πως η ΝΔ δεν διαγράφει αυτό το σενάριο συνεργασίας σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα.

Ολοκληρώνοντας, ο Μπερν επισημαίνει πως η κυβέρνηση Αριστεράς στην Ελλάδα, της οποίας τα φτερά έχουν ήδη ψαλιδιστεί πολύ από την πραγματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σύντομο πείραμα.

bi db

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact