Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικούς, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων. Χτες βράδυ οι διαδηλωτές να φτάνουν το βράδυ της Κυριακής στην πόρτα του Λευκού Οίκου.
Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο ενώ σε διάφορες περιοχές της Ουάσιγκτον ξέσπασαν επεισόδια.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ. Μάλιστα πολλοί διαδηλωτές πετούσαν τούβλα και μπουκάλια ενώ όπως μετέδωσαν οι New York Times ο πρόεδρος Τραμπ φυγαδεύτηκε την Παρασκευή σε υπόγειο καταφύγιο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων.
The guardhouse at the White House has been set on fire. The police rushes forward and gassed the crowd. pic.twitter.com/Hi9XcSbpiJ
— Eric Angelo (@MrEricAngelo) June 1, 2020
Πρόκειται για το καταφύγιο που είχε χρησιμοποιηθεί και την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όταν μεταφέρθηκε εκεί ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ένα από τα αεροσκάφη που είχαν καταλάβει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ίσως να κατευθυνόταν στον Λευκό Οίκο. Και ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους μεταφέρθηκε εκεί το βράδυ έπειτα από ψευδές σήμα συναγερμού για ακόμα μια απειλή από αεροσκάφος.
Το καταφύγιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τις πρώτες μέρες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, είναι τόσο ενισχυμένο που μπορεί να αντέξει τη δύναμη ενός επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση που αυτό προσκρούσει στον Λευκό Οίκο.
Οι διαδηλωτές στη διάρκεια της νύχτας κινήθηκαν βίαια εναντίον των αστυνομικών πετώντας μπουκάλια με νερό, ανάβοντας πυροτεχνήματα και καίγοντας ξύλα και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.
Μια από τις φωτιές σε απόσταση ενός τετραγώνου από τον Λευκό Οίκο επεκτάθηκε ενδεχομένως καθώς φλόγες ξέσπασαν στο υπόγειο της επισκοπικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Η φωτιά κατασβέστηκε τελικά έπειτα από παρέμβαση των πυροσβεστών.
Στη διάρκεια της Κυριακής ο Τραμπ ήταν άφαντος αν και ορισμένοι σύμβουλοί του πρότειναν να απευθύνει διάγγελμα στον λαό προτού ξεσπάσει άλλη μία νύχτα ταραχών.
Ωστόσο, δεν παρέλειπε να εμφανίζεται κατά διαστήματα μέσω Twitter ανεβάζοντας μηνύματα όπως «νόμος και τάξη». Αν και συνεργάτες του τον παρότρυναν να απέχει από το Twitter ο ίδιος δεν κατάφερε να αντισταθεί ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι αρκετά σκληροί.
Απέδωσε την αναταραχή σε ριζοσπαστικούς αριστερούς κάνοντας μάλιστα γνωστή την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το αντιφασιστικό κίνημα “Antifa”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την σχετική ανακοίνωση στο Twitter, ρίχνοντας λαδι στη φωτιά που καίει από την οργή του πλήθους εναντίον του ρατσισμού και της υπέρμετρης αστυνομικής βίας εναντίον των Αφροαμερικανών.
Ξεχειλίζει η οργή
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών. Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τουλάχιστον 75 πόλεις τις τελευταίες ημέρες με κυβερνήτες και δημάρχους να αναπτύσσουν την Εθνοφρουρά ή να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε κλίμακα που έχει να συμβεί από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.
Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο, η οργή ξεχειλίζει. Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».
Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.
Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.
Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.
Στη Μινεάπολη ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.
BREAKING: Protesters lit another fire. US Park Police are pushing them back with OC spray, “flash bangs.” Some protesters are clashing with police. They say the death of #GeorgeFloyd is “the straw that broke the camels back.” @nbcwashington @MSNBC pic.twitter.com/IQEafLw9An
— Shomari Stone (@shomaristone) June 1, 2020
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ.
Οι διαδηλωτές προτάσσουν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι ιδιαίτερα σφοδρές και οι συλλήψεις χιλιάδες. Ενδεικτικό της αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας είναι το περιστατικό στη Νέα Υόρκη, όπου δύο περιπολικά έπεσαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters, που κάλυπταν τις ταραχές, τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ.
Διχογνωμία στο Λευκό Οίκο
Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.
Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Ένα προεδρικό διάγγελμα θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα του προέδρου Τραμπ για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, όπως υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι προς την κίνηση αυτή.
Το τελευταίο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ που έγινε στα μέσα Μαρτίου από το Οβάλ Γραφείο είχε κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ δεν καταγράφηκε εσωτερικά ως επιτυχία, καθώς ο Λευκός Οίκος έπρεπε μετά την πραγματοποίησή του να ξεκαθαρίσει σημεία από το γραπτό κείμενο που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε γραφτεί βιαστικά.
Disturbing footage of two New York police cars driving through protesters. https://t.co/bZTyU7OD9X
— George Eaton (@georgeeaton) May 31, 2020