ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στις ΗΠΑ: Νεκροί, λεηλασίες και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις – Στη φυλακή ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, συνεχίζονται σε τουλάχιστον 44 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με κεντρικό σύνθημα “no justice-no peace” (χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη).

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επικρατεί χάος, με τις συγκρούσεις σώμα με σώμα διαδηλωτών με αστυνομικούς να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Για νεκρό διαδηλωτή από αστυνομικά πυρά, έκαναν λόγο τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Κεντάκι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο νεκρούς στην Αϊόβα.

Τρεις νεκροί σε Ντάβενπορτ και Λούισβιλ

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άντρας στο Λούισβιλ δέχθηκε θανάσιμα πυρά από την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα οι αστυνομίκοι δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά προτού ανοίξουν με τη σειρά τους πυρ.

Η αστυνομία είπε ότι προσπαθούσε να καθαρίσει ένα μεγάλο πλήθος σε χώρο στάθμευσης, σύμφωνα με τον WLKY. Ο σταθμός αναφέρει ότι αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκέι δεν διαμαρτύρονταν και απλά αγνοούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στην πόλη.

Παράλληλα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά το ξέσπασμα ταραχών στο Ντάβενπορτ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί τη Δευτέρα.

Λεηλασίες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.

Facebook, Snapchat ενώνουν τη φωνή τους καταδικάζοντας τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και του ρατσισμού.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Άντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη.

Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς. Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο.

“Λυπάμαι που βλέπω έτσι την πόλη μου, αλλά στην τελική χρειαζόμαστε δικαιοσύνη”, λέει ο 18χρονος Τζάχβον Κρέιβεν καθώς στέκεται σε μια πεζογέφυρα απ΄όπου παρακολουθεί τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μινεάπολις λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολις, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.

Στη φυλακή για λόγους ασφαλείας ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

Στο μεταξύ, ο Derek Chauvin, ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μεταφέρθηκε στην κρατική φυλακή στο Oak Park Heights της Μινεσότα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο σερίφης της κομητείας Hennepin υπέβαλε το αίτημα να τον μετακινήσει λόγω ανησυχιών σχετικά με τον μεγάλο αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγηθούν σήμερα στο κρατητήριο, κάνοτας λόγο και για φόβους εξάπλωσης του COVID-19.

Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία δικαστηρίου του έχει επισπευσθεί για την επόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου στις 2:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Λεηλασίες στην Καλιφόρνια

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη.

Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας “Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη” περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. “Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση”, λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Τραβάει το σχοινί ο Τραμπ: Ξέσπασε στους κυβερνήτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε στους αμερικανούς κυβερνήτες και επέκρινε την απάντηση τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι.

“Πρέπει να επιβάλεστε, εάν δεν επιβάλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε”, είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

Ο Πρόεδρος Τραμπ τους αποκάλεσε “αδύναμους” επειδή δεν επέβαλαν πιο επιθετικά το νόμο και την τάξη και στην τηλεδιάσκεψη προειδοποίησε ότι η παρουσία του νόμου στην Ουάσινγκτον πρόκειται να ενταθεί αργότερα τη Δευτέρα.

Είπε ότι οι διαδηλώσεις καταστρέφουν τη θέση του έθνους στην παγκόσμια σκηνή. Και κάλεσε τους κυβερνήτες να εγκρίνουν νέες απαγορεύσεις σχετικά με την καύση σημαιών, μια συνταγματικά προστατευμένη έκφραση ελεύθερης έκφρασης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact