ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» απο τη Κομισιόν στην Ελλάδα

Κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων SMP και ANFAs ύψους 1 δισ.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση υπάρχουν εκκρεμότητες, ιδίως στον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο κείμενο δίνεται έμφαση στην ανάγκη για επίτευξη του στόχου 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ επισημαίνονται κυρίως δύο μεγάλες «προκλήσεις»: οι αλλαγές στον νόμο προστασίας για την α΄κατοικία, αλλά και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε δύο εκθέσεις. Η μια αφορά το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, δηλαδή τις εκθέσεις προόδου των Ευρωπαϊκών οικονομιών, όπου καταγράφονται οι οικονομικές ανισορροπίες και η δεύτερη αφορά την ενισχυμένη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Επιτροπή διαπιστώνει “μεγάλες ανισορροπίες” που σχετίζονται βεβαίως με το τεράστιο χρέος, τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια, την υψηλή (αν και μειώνεται) ανεργία και τις χαμηλές προοπτικές για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, σημειώνει, έχει κάνει μεν μεγάλες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η επενδυτική της κλίμακα παγκοσμίως είναι αρνητικότατη και διαρκώς δυσχεραίνει. Η έκθεση βρίσκει επίσης ασθενική ανάπτυξη και αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περισσότερες εξαγωγές από ότι εξαγωγές).

Η έκθεση σημειώνει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μεν τεράστιο, βρίσκεται όμως στη κατοχή θεσμικών επενδυτών (κράτη μέλη και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) συνεπώς το κόστος αποπληρωμής του παραμένει χαμηλό. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας εξαιτίας των πολυάριθμων κόκκινων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως δεν ανακάμπτουν οι επενδύσεις και δεν αυξάνεται ο ρυθμός δανειοδότησης.

Στα θετικά η έκθεση διαπιστώνει πως το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και τα προγράμματα στήριξης (της ΕΕ) στην Ελλάδα στοχεύουν στην συνέχεια και την επέκταση των μεταρρυθμίσεων για την διόρθωση δομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact