ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο δώρο σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση – Ποιοι θα πάρουν το έξτρα πλεόνασμα

«Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας παράθυρο για πρόσθετα θετικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά.

Μετά τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το λίφτινγκ που έγινε για τις 120 δόσεις και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο μάλιστα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους μέχρι το Νοέμβριο εάν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάποια ακόμη θετική έκπληξη.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων από το οποία τα μηνύματα που φθάνουν στην οδό Νίκης είναι θετικά.

Το Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού και διαπιστωθεί ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει πού θα διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα.

Πληροφορίες από Τα Νέα αναφέρουν ότι από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου έχει αποκλειστεί η χορήγηση μερίσματος σε συνταξιούχους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικά για τους συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη λεγόμενη 13η σύνταξη λέγοντας ότι «επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διανείμει νωρίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, αυτό που δινόταν το Δεκέμβριο δόθηκε τον Μάιο» για να προσθέσει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα δίνεται σταθερά από το 2020 το Δεκέμβριο.

Αν και η κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα επιθυμούσε να διαθέσει το έξτρα πλεόνασμα στη μείωση κάποιου φόρου, αυτό δεν είναι δυνατόν καθώς θα έχει έκτακτο (One off) χαρακτήρα με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα μπορούσε ένα ποσό να διατεθεί για παράδειγμα στα νοσοκομεία ως οικονομική ενίσχυση ή για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact