ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Η υπουργός Οικονομικών Βέσταγκερ υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ίδια η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ- Σμιτ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Η Δανία επέλεξε την υπουργό Οικονομικών της Μαργκρέτε Βέσταγκερ ως υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ίδια η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ- Σμιτ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

«Η Χέλε μόλις το ανακοίνωσε. Με ενθουσιάζει η ιδέα να αναλάβω τα καθήκοντα τις Δανής επιτρόπου», ανέφερε στη συνέχεια η Βέσταγκερ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η Δανία είχε αποφασίσει για τον υποψήφιό της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τα τέλη Ιουλίου, όμως δεν είχε δημοσιοποιήσει το όνομά του. 

Η επιλογή της Βέσταγκερ, η οποία ήταν έκπληξη, αναμένεται να διευκολύνει το έργο του προέδρου της νέας Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τουλάχιστον εννέα επίτροποι να είναι γυναίκες. 

Στο μεταξύ το Βέλγιο κλήθηκε να ορίσει «σε διάστημα τριών ημερών» έναν ή περισσότερους υποψήφιους για την Επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ελιό ντι Ρουπό. 

Το Βέλγιο είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει υποβάλει τις προτάσεις για τους υποψήφιούς της στον Γιούνκερ, καθώς δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου. 

Όμως η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου και ο Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει τη διανομή των χαρτοφυλακίων «γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου», αφού συνομιλήσει την επόμενη εβδομάδα με όλους τους υποψήφιους, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. 

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από το Βέλγιο να του υποβάλει τα ονόματα ενός ή περισσότερων υποψηφίων «σε διάστημα τριών ημερών», ενώ κατηγόρησε τη χώρα ότι «παραλύει την Ευρώπη» εμποδίζοντάς της να καταρτίσει την ομάδα της, σημείωσε ο Ρουπό.

Τα ονόματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι ο φιλελεύθερος, γαλλόφωνος Ντιντιέ Ρέιντερς, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, και η χριστιανοδημοκράτισσα φλαμανδή ευρωβουλευτής Μαριάνε Τίσεν, όμως η επιλογή εξαρτάται από τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει τελικά ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact