ΠΟΛΙΤΙΚΗ

De Standaard: Εκ νέου η Ελλάδα στο προσκήνιο με το ασφαλιστικό

«Εάν οι θεσμοί δεν δώσουν το πράσινο φως, το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα»

«Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να μεταρρυθμίσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα» τιτλοφορείται το άρθρο της βελγικής εφημερίδας De Standaard, που εκτιμά ότι ύστερα από έξι μήνες «σχετικής ησυχίας» στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό, φέρνουν εκ νέου την Ελλάδα στο προσκήνιο.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο χτες να υποβάλει στους θεσμούς τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και σημειώνεται ότι από τις διαρροές του προσχεδίου προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τις υψηλότερες συντάξεις από τα 2.600 ευρώ τον μήνα στα 2.300 ευρώ. Μειώσεις προβλέπονται και για τους δικαιούχους πολλαπλών συντάξεων, οι οποίοι στο εξής δεν θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 ευρώ, έναντι 3.600 που λάμβαναν μέχρι τώρα, προσθέτει το δημοσίευμα. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, αν και δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνίσει κατά πόσον σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έχει πάντως εξηγήσει γιατί θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναμόρφωση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το 80% των ελληνικών δημοσίων δαπανών προέρχεται από τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα το ΔΝΤ δεν θεωρεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο, καθότι η συντήρηση των συνταξιοδοτικών ταμείων απορροφά πόρους που ισοδυναμούν με το 10% του προϋπολογισμού. Εντούτοις τυχόν αλλαγές στο Ασφαλιστικό συνεπάγονται πολιτικό κόστος επειδή πολλές ελληνικές οικογένειες συντηρούνται από μία και μόνον σύνταξη, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι οι δανειστές δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους και θα κληθούν να αποφανθούν επί των κυβερνητικών σχεδίων περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Εάν οι θεσμοί δεν δώσουν το πράσινο φως, το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα, εκτιμά η εφημερίδα . Ωστόσο, συμπληρώνει, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 25%.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact