ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν επηρέασε την τουρκική οικονομία το πραξικόπημα

Τι είπε στη ΔΕΘ ο εμπορικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Προσηλωμένη στους στόχους και τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς παραμένει η τουρκική οικονομία στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής capital controls δεν τίθεται καν σε συζήτηση, όπως επισήμανε ο Μεχμέτ Σερκάν Μπουραλί, εμπορικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε:

«Η τουρκική οικονομία έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ακόμη και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το γεγονός δεν υπήρχε πανικός στις οικονομικές αγορές, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε μόνο οριακά έναντι του δολαρίου και δεν παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή στις τράπεζες ή για τα ομόλογα […] Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέλαβε άμεσα δράση για την αποδοτική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ανακούφιση των επενδυτών και τα μέτρα αυτά έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι όλα κυλούν ομαλά» σημείωσε ο κ. Μπούραλι, υπενθυμίζοντας ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσαν ότι «η ταχεία αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας και των οικονομικών αρχών της Τουρκίας ηρέμησε επιτυχώς τις αγορές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές. «Η οικονομική πειθαρχία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, ενώ τα προβλεπόμενα στην ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ακολουθούνται απρόσκοπτα. Όλα τα μεγάλα έργα συνεχίζονται κανονικά», προσέθεσε. Κατά τον Τούρκο αξιωματούχο, από τις 15 Ιουλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων σε συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 12,5 δισ. δολάρια, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού αφορά ιδιώτες, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της τουρκικής αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρουσίαση του διευθυντή του υποκαταστήματος Κομοτηνής της τουρκικής τράπεζας Ziraat, Μουσταφά Καραμπουλούτ, ο οποίος επισήμανε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν έδειξε να έχει επιρροή στην οικονομική ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ziraat διαθέτει πλέον τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, στις περιοχές Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Στο μεταξύ, στην ανοδική πορεία που ακολουθούν την τελευταία δεκαετία οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Μπουραλί. Επικαλούμενος στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας επισήμανε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι ελληνικές επενδύσεις κεφαλαίου στη γείτονα έφτασαν στα 25 εκατ. δολάρια, ενώ μόνο τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. δολ.

Οι επιδόσεις του εξαμήνου τοποθετηθούν την Ελλάδα στη 15η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην Τουρκία (προηγούνται κατά σειρά -στο εξάμηνο πάντα- οι Ολλανδία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Κατάρ, ΗΠΑ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Μάλτα και Ιρλανδία). Στη 16η θέση, αμέσως μετά την Ελλάδα, βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το TOP-20 συμπληρώνεται από τη Νότια Κορέα, το Κουβέιτ, τη Γαλλία και το Καζακστάν. Συνολικά το 2015 οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έφτασαν τα 49 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact