ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα συμμετάσχει η Δανία στην κατανομή προσφύγων

«Υπάρχει ήδη μια ανεπίσημη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη»

Η Δανία δήλωσε σήμερα πως δεν θα συμμετάσχει σε ένα κεντρικό σύστημα κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το οραματίζονται οι Βρυξέλλες.

«Δεν θα αποτελέσουμε μέρος της κατανομής των 160.000 προσφύγων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Δανίας Ritzau η υπουργός Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ, που ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίας την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να θέσει πολύ γρήγορα σε εφαρμογή.

Όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, η Δανία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξαιρεθεί από την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Νομίζω πως πρέπει να δούμε πως υπάρχει ήδη μια ανεπίσημη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη» και «τοποθετούμαστε ήδη πολύ ψηλά» στην κατάταξη των χωρών υποδοχής, εκτίμησε η υπουργός.

Η Δανία έχει δεχθεί σχεδόν 15.000 αιτήσεις ασύλου το 2014. Σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήταν φέτος η πέμπτη χώρα της ΕΕ στις αιτήσεις ασύλου μπροστά από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην εξουσία βρίσκεται από τον Ιούνιο μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει δεσμευθεί να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία για τη μετανάστευση ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του δανικού Λαϊκού Κόμματος, ενός αντιμεταναστευτικού σχηματισμού που εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές.

Για παράδειγμα, η Κοπεγχάγη αγόρασε τη Δευτέρα διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου προκειμένου να προειδοποιήσει τους πρόσφυγες ότι «αποφάσισε να σκληρύνει τους κανόνες», μειώνοντας κυρίως τα επιδόματα.

Η Φινλανδία θα συμμετάσχει στην κατανομή, αλλά…

Η Φινλανδία αποδέχθηκε το ποσοστό του 2% που της αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 120.000 αιτούντων άσυλο οι οποίοι θα κατανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δήλωσε πως παραμένει αντίθετη σε ένα υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων και πως σχεδιάζει να περικόψει τα προσφυγικά επιδόματα.

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια πολιτική και οικονομική πρόκληση για τον νέο, κεντροδεξιό συνασπισμό στη Φινλανδία εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας σε μια οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε (με τις ποσοστώσεις της ΕΕ) σε εθελοντική βάση, αλλά όχι καταναγκαστικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του οποίου «Φινλανδοί» έχει ταχθεί υπέρ αυστηρότερων μεταναστευτικών ελέγχων.

«Η αύξηση των εξουσιών της ΕΕ σε αυτό το θέμα δεν θα είναι καλό πράγμα, δεν θα δουλέψει… Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με τη διεθνή συνεργασία και τη συνεργασία της ΕΕ, θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κινούνται διά μέσου των συνόρων χωρίς κανένα συντονισμό».

Ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρμπο πρόσθεσε πως πιστεύει πως πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρόμοιες σκέψεις για την πολιτική των ποσοστώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που έρχονται στη Φινλανδία αναμένεται να φθάσει τις 30.000 φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3.600 το 2014.

Η φινλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το επίδομα των αιτούντων άσυλο που καταβάλλει σε μετρητά και το οποίο ανέρχεται τώρα σε 316 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα που είναι μόνος του χωρίς να περιλαμβάνονται τα γεύματα. Σκοπεύει επίσης να περικόψει τα επιδόματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

«Με τόσους αιτούντες άσυλο και την πολύ αδύναμη κατάσταση της οικονομίας, θα το μελετήσουμε. Η εκτίμησή μας είναι πως (το επίδομα σε μετρητά) μπορεί κάπως να μειωθεί», δήλωσε ο Όρπο.

Η κυβέρνηση του Ελσίνκι σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και τον φόρο εισοδήματος στα υψηλά κλιμάκια ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αύξηση των μεταναστευτικών εξόδων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact