ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την χρήση τουρκικών βάσεων εναντίον του ΙΚ

Η Τουρκία δεν έχει συνάψει καμία «νέα συμφωνία» με τις ΗΠΑ που να επιτρέπει την χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της από αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού, τα οποία πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία κυβερνητική πηγή στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Χθες ένας Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε επιβεβαιώσει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει δώσει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της προκειμένου να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει νέα συμφωνία» επέμεινε η κυβερνητική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η υπάρχουσα συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη βάση Ιντσιρλίκ –κοντά στα Άδανα (νότια)– στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για αποστολές υλικοτεχνικής υποστήριξης ή ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη βάση των προϋποθέσεων που έχει ήδη θέσει η Τουρκία» τόνισε η ίδια πηγή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε επίσης ότι δεν έχει συναφθεί συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για την χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Κατά το ίδιο, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ συνεχίζονται.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση των Σύρων ανταρτών, χωρίς να διευκρινίζουν ποιος θα αναλάβει την εκπαίδευσή τους και που ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Την ίδια ώρα, μικρές ομάδες Σύρων κυνηγούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε ένα από τα προπύργιά τους στην ανατολική Συρία σε μια νέα εκστρατεία που έχει ξεκινήσει σε αντίδραση στην αυξανόμενη ωμότητα των τζιχαντιστών.

Βασικός τους στόχος είναι να προκαλέσουν τρόμο στις τάξεις του ΙΚ, δήλωσε ο επικεφαλής των Λευκών Σαβάνων, μιας ομάδας που ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 10 τζιχαντιστές σε επιθέσεις που έχει εξαπολύσει στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ τους τελευταίους μήνες.

Τα Λευκά Σάβανα είναι μια αναφορά στο νεκρικό σάβανο που περιμένει τους μαχητές του ΙΚ υπεύθυνους για εγκλήματα κατά του συριακού λαού, είπε ο επικεφαλής της ομάδας Αμπού Άμπουντ.

Ο Αμπού Άμπουντ –που αρνήθηκε να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα για λόγους ασφαλείας–, δήλωσε ότι ήταν διοικητής μιας ομάδας ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία όμως ηττήθηκε από τους καλύτερα εξοπλισμένους και χρηματοδοτούμενους μαχητές του ΙΚ όταν κατέλαβαν σχεδόν το σύνολο της Ντέιρ αλ Ζορ.

Η μικρή ομάδα που διοικεί τώρα δεν είναι σε θέση να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ΙΚ, όμως αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για τους τζιχαντιστές την ώρα που ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών του στη Συρία και το Ιράκ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων ενόπλων εναντίον στόχων του ΙΚ στη Ντέιρ αλ Ζορ, προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία μαζί με την επαρχία Ράκα.

Σύμφωνα με τον Αμπού Άμπουντ, τα Λευκά Σάβανα δρουν μέσα και γύρω από την πόλη αλ Μπουκάμαλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, και αυτή τη στιγμή μετρούν περίπου 300 μαχητές.

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι τα Λευκά Σάβανα είναι μόνο μία από τις αρκετές μικρές ομάδες που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ τους τελευταίους μήνες.

Όλες οι ομάδες έχουν εξίσου απειλητικά ονόματα, όπως η Ταξιαρχία των Φαντασμάτων και η Ταξιαρχία του Αγγέλου του Θανάτου, είπε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Το ΙΚ απέκτησε πολλούς εχθρούς κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Ντέιρ αλ Ζορ.

Απώθησε τις περισσότερες ομάδες των σύρων εξεγερμένων από την επαρχία τον Ιούλιο, ενώ για να καταστείλει κάθε αντίδραση προχώρησε σε εκτελέσεις και σταυρώσεις των αντιπάλων του. Όπως είχε ανακοινώσει το Παρατηρητήριο το ΙΚ εκτέλεσε 700 μέλη της φυλής Σαϊτάτ τον Αύγουστο.

Πάντως ο Αμπού Άμπουντ επεσήμανε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ δεν διευκολύνουν το έργο των Λευκών Σαβάνων. Μέχρι πρότινος οι τζιχαντιστές συγκεντρώνονταν σε πολλοί μαζί, ενώ τώρα μετακινούνται σε μικρές ομάδες.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος των Λευκών Σαβάνων, που είπε ότι το όνομά του είναι Αμπού Άλι Αλμπουκαμάλι, σημείωσε ότι παρά τους περιορισμένους της πόρους η ομάδα έχει πετύχει τον στόχο της:

«Στόχος της ομάδας είναι να σπείρει τον φόβο στα μέλη του ΙΚ και το κατάφερε. Τώρα πια δεν θα τους δείτε να περπατούν μόνοι τους. Συνήθως μετακινούνται σε ομάδες, φοβούμενοι τις απαγωγές».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact