ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εμπλοκή έχουν δημιουργήσει οι δεύτερες σκέψεις του Ποταμιού σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το «ναι» του Σπύρου Δανέλλη σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τη διαγραφή του από το κόμμα.

Η ενόχληση των βουλευτών του Ποταμιού, η οποία έγινε φανερή στη διάρκεια και της τοποθέτησης του Σταύρου Θεοδωράκη, μεταφράζεται σε άρνηση ή έστω προβληματισμό για το κατά πόσο θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου να μην βγαίνει πλέον, δηλαδή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες 151 ψήφοι.

Κατόπιν αυτού, όλη η διαδικασία φαίνεται ότι θα καθυστερήσει να φτάσει στη Βουλή. Αν και οι πληροφορίες νωρίς το απόγευμα ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα άρχιζε ακόμη και την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδωσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται.

Βούτσης : «Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια»

«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του Συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επισήμανε.

«Αν δεν τους έχει»; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης από τους δημοσιογράφους.

«Τότε θα ξέρουμε» απάντησε.

«Εμείς τους βγάζουμε 149», σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση:

«Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

Ερωτώμενος, πάντως, αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην Ολομέλεια» ανέφερε.

Το παρασκήνιο της διαδικασίας
Όπως σημειώνει Το Βήμα, πρόκειται για κύρωση συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπει μια συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή και μια στην Ολομέλεια αν και αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει στην Ολομέλεια άπλετη συζήτηση, κάτι που σημαίνει μια συνεδρίαση στην Επιτροπή και δυο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια όπου και θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλη μια παράμετρος με ενδιαφέρον είναι αυτή που αφορά την σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την διαγραφή Δανέλλη από το Ποτάμι προκύπτει αλλαγή των συσχετισμών.

Η Επιτροπή με την σημερινή σύνθεσή της έχει 55 μέλη: 27 ο ΣΥΡΙΖΑ, 14 η ΝΔ, 4 η ΔΗΣΥ, 3 η Χ.Α., 3 το ΚΚΕ, 1 οι ΑΝΕΛ, 1 το Ποτάμι, 1 η Ε.Κ. και 1 οι Ανεξάρτητοι. Λόγω της διαγραφής του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή ως εκπρόσωπος του Ποταμιού και παραμένει σε αυτήν ως ανεξάρτητος, θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα μέλος από το Ποτάμι, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτυπώνεται η κατ’ αναλογία εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Με τον παραπάνω τρόπο η πλειοψηφία που διαμορφώνεται ώστε να εγκριθεί στην Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι 29-28, αφού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί και ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης.

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά»

Εν τω μεταξύ, στο Μαξίμου ξαναβγήκαν τα κομπιουτεράκια για να μετρηθεί η νέα πλειοψηφία των 151 και, όπως είναι επόμενο, υπάρχει πυρετός επαφών και διαβουλεύσεων με στόχο να συγκεντρωθούν οι 6 πολύτιμες ψήφοι -ξανά.

Συγκεκριμένα, εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σίγουροι για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Υπολείπονται ακόμη δύο βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151.

Με δεδομένο ότι ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, αν και θα στηρίξουν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα τα βλέμματα και κυρίως οι πιέσεις της κυβέρνησης στρέφονται στους τρεις βουλευτές του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργος Μαυρωτά, που μέχρι τώρα θεωρούνται σίγουροι ότι θα υπερψηφίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιορκούνται και άλλοι βουλευτές που βρισκονται στο ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ διχασμένος εμφανίζεται ένας ακόμη βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact