ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Έχουμε δικαίωμα αυτοάμυνας- Να το γνωρίζει αυτό η Άγκυρα»!

Μυρίζει… κρίση η έντονη διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές απαιτήσεις περί αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτέθηκε στον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με προσωπικούς και κριτικούς χαρακτηρισμούς.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Αθήνα να απαντήσει προειδοποιώντας την Τουρκία με το δικαίωμα αυτοάμυνας!

Πιο αναλυτικά, στη σκιά των τελευταίων εμπρηστικών δηλώσεων αλλά και κινήσεων της Άγκυρας, ο Νίκος Δένδιας, έδωσε χθες ηχηρή απάντηση κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογο του.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και έκανε λόγο και για διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας.

Στις προκλητικές αξιώσεις της γείτονος για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, ο Έλληνας αξιωματούχος απάντησε ότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο.

Χαρακτήρισε μάλιστα «επιτομή του παραλογισμού» το γεγονός ότι η Τουρκία από τη μια έχει αντιπαρατάξει την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά και από την άλλη να ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Ζήτησε από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα το casus belli και να αναγνωρίσει άμεσα την ανυπαρξία του τουρκολιβυκού μνημονίου, αρχίζοντας έτσι να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο για το οποίο κόπτεται λεκτικά.

Προκλητική απάντηση από Τουρκικό ΥΠΕΞ

Με μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, και με τα γνωστά έωλα επιχειρήματα περί «ελληνικής προκλητικότητας» επέλεξε να απαντήσει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις Ν.Δένδια.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπίλγκιτς, ανέφερε σε δήλωσή του πως «Αν στην περιοχή υπάρχει μια απειλή, αυτή πηγάζει από τις μονόπλευρες ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση».
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Δένδια ως «παραλήρημα» και τις αναφορές του Έλληνα ΥΠΕΞ ως «λαϊκίστικους ισχυρισμούς αποκομμένους από την αλήθεια».

Τέλος επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση σε αυτό που «πονάει» την Τουρκία αφού την εκθέτει παγκοσμίως, δηλαδή το casus belli απέναντι σε μια θεωρητικά σύμμαχο χώρα, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Απορρίπτουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να χαρακτηρίσει ως απειλή την βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και να δημιουργήσει έτσι μια ψεύτικη αντίληψη».

Επίσημη απάντηση από ΥΠΕΞ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Αθήνα στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας.

Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact