ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Bank: Οι τρεις δρόμοι της Ελλάδας -Από τη συμφωνία έως τo κλείσιμο των τραπεζών

Στη σφαίρα των σεναρίων κινείται το σημείωμα της Deutsche Bank για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα η Ελλάδα έχει μπροστά της τρεις δρόμους. Έναν καλό, έναν σχετικά βατό και έναν πολύ κακό.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι, παρότι δεν υπάρχει αρκετή διαφάνεια ως προς την κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας, εντούτοις οι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν, ήτοι από την πλευρά των εταίρων και από την πλευρά των δανειστών, υποδηλώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα καταβάλει τη δόση των 310 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία απέχει ακόμα αρκετά, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, η οποία άλλωστε είναι και απαραίτητη για την αποδέσμευση των κονδυλίων από τους πιστωτές.
Στη συνέχεια παρατίθενται τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού δράματος, όπως αναλύθηκαν από τον Mark Wall, της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία έπειτα θα εγκριθεί από το Eurogroup. 
Ως αποτέλεσμα, και προτού ακόμα εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επίπεδα του ELA και των εντόκων γραμματίων, επιτρέποντας στην Ελλάδα να καταβάλει την πληρωμή.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι παρόμοιο με το πρώτο σενάριο, με τη διαφορά ότι προστίθενται 2-3 εβδομάδες στο χρονοδιάγραμμα, με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να βρει μια εξισορροπητική λύση για την Ελλάδα, προβαίνοντας σε haircut στα collaterals του ELA, ωστόσο όχι σε τέτοιο βαθμό που να είναι αναγκαία η επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο δυσμενές, καθώς καταλήγει σε ελληνική χρεοκοπία. Βάσει αυτού, δεν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο Eurogroup, με την Ελλάδα να αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ. Η ΕΚΤ θα θεωρήσει τότε τη χώρα χρεοκοπημένη, αν και η μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ δεν συνεπάγεται αυτόματα και άμεσα την «αθέτηση πληρωμών», σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Deutsche Bank καταλήγει πως σε αυτό το σενάριο, «μια πιθανή αντίδραση θα ήταν να σταματήσει άμεσα ο ELA, οι ελληνικές τράπεζες να κλείσουν και να ανοίξουν ξανά, ωστόσο με την επιβολή capital controls. Τέλος, αναφέρει πως επιλογές παραμένουν το Grexit και η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, ωστόσο δεν θεωρούνται πιθανά σενάρια προς το παρόν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact