ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: Κίνδυνος για δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» λόγω της κρίσης στο Κουμάνοβο

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ μετά τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με κίνδυνο διάλυσης της χώρας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κινήσεις αντιπερισπασμού. Μεγάλη διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή.

Οι ένοπλες συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, που είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην κυβέρνηση στην αντιπολίτευση, ενώ τελευταία έχουν προστεθεί και οι Αλβανοί. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε ξαφνικά κατάληψη ενός αστυνομικού σταθμού στα βόρεια της χώρας. Υπήρχαν φήμες ότι ολιγάριθμη ομάδα Αλβανών θέλει με χρήση βίας να τραβήξει την προσοχή και κυρίως να επιτύχει τη βίαιη αποκοπή των νοτιοδυτικών τμημάτων με συμπαγές αλβανικό πληθυσμό από τον κρατικό ιστό.

Ποιος πυροδοτεί την κρίση

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες αποτελούν την κλιμάκωση. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιοι κρύβονται πίσω από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αλβανούς κατοίκους της χώρας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί την κρίση για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα, όπως υποστηρίζει ο Φραντς Λότερ Άλτμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ειδικός σε θέματα Βαλκανίων.

«Κατά την αντιπολίτευση η κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει και να παρουσιάσει τη διένεξη με τους Αλβανούς ως επικίνδυνη για τη χώρα», λέει σε συνέντευξη στη Deutsche Welle. «Σε αυτό θέλει να αναμείξει και την αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει ότι με τις ενέργειές της οδηγεί τους Αλβανούς να εναντιώνονται κι αυτοί κατά της κυβέρνησης. Να τη θεωρήσει συνυπεύθυνη επειδή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δρα αντιδημοκρατικά, περιορίζει τα ΜΜΕ και υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Επιπλέον ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα δώσει στη δημοσιότητα μαγνητοφωνήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση καταπιέζει τους Αλβανούς».

Ο UCK καιροφυλακτεί

Για την ερχόμενη Κυριακή, 17 του μηνός, η αντιπολίτευση προγραμματίζει στο μεταξύ μεγάλη διαδήλωση, προαναγγέλει ο γερμανός καθηγητής. Και τα πράγματα θα γίνουν κρίσιμα εάν συμμετάσχουν και οι Αλβανοί. Κυρίως εάν η αστυνομία κάνει χρήση βίας, όπως τις τελευταίες μέρες». Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλακούν και άλλες γειτονικές χώρες και κυρίως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και ίσως της Αλβανίας «εάν ενταθούν οι προσπάθειες των γηγενών Αλβανών να αποσκιρτήσουν από την ένωση με τα Σκόπια, υποστηρίζει ο Άλτμαν, που είναι επίσης και πρόεδρος της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα το Μόναχο.

«Είναι πολύ πιθανό η διένεξη να ξεπεράσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν παλαιοί μαχητές του UCK, οι οποίοι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εμπλακούν. Αυτή είναι εξάλλου και μια κατηγορία που απευθύνει προς το εξωτερικό η κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι η διένεξη υποδαυλίζεται και από δυνάμεις του εξωτερικού. Εάν αυτό ισχύει, δεν ξέρουμε, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Μεγάλη Αλβανία έχουν βάλει το χεράκι τους».

Πηγή: Deutsche Welle 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact