ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διαδίκτυο: Οι deep fake εφαρμογές & η χρήση τους – Το νομικό πλαίσιο προστασίας

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στη Ναύπακτο, όπου δύο αγόρια ηλικίας 13 ετών παραποίησαν φωτογραφίες έξι κοριτσιών, μέσω ειδικής εφαρμογής, με τέτοιον τρόπο που φαίνονται γυμνές και τις μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, έχει ανοίξει η συζήτηση για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές αλλά και για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους δράστες.

Σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του CSI institute, η οποία μίλησε στο MEGA, η τεχνολογία του deep fake που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, «είναι τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει να τροποποιούμε οπτικοακουστικό υλικό με πολύ αληθοφανή αποτελέσματα».

Στο MEGA μιλά και η Όλγα Πολίτη, θύμα διαδικτυακής απάτης, σημειώνοντας:

«Είναι δύσκολο να το βιώσεις αυτό και μετά να πρέπει να το πεις αλλά αν δεν το πεις, δεν μπορείς να ενημερώσεις τις υπόλοιπες γυναίκες που μπορεί να έρθουν σε αυτήν τη θέση. Εμένα ξεκίνησαν κάποια δημοσιεύματα στο Facebook και στη συνέχεια τα είδα και σε site τα οποία τα είχαν κάνει και χορηγούμενα με διαφήμιση, με κανονικά το πρόσωπό μου και το όνομά μου. Έλεγε ότι αν πατήσεις το link θα μπορούσες να δεις δικές μου γυμνές φωτογραφίες. Πληροφορήθηκα ότι είχαν στείλει και mail με γυμνές φωτογραφίες με ένα κείμενο που είχε σκοπό να με απαξιώσει ηθικά. Ήθελαν να χτυπήσουν και τη δουλειά μου αλλά και την πολιτική μου δράση».

Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι η κα Πολίτη κινήθηκε νομικά.

Τι αλλάζει

«Πρέπει να δούμε τα κίνητρα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το κίνητρο μπορεί να ήταν ο εξευτελισμός. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα που μπορεί να είναι οικονομικά. Υπάρχουν προβλέψεις για να αρχίσει να αλλάζει η δίωξη. Μέχρι πρότινος πατούσαμε πάνω στο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια μορφή τεχνολογικής σεξουαλικής βίας. Όσο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα και η αντίδραση είναι αυτή, τόσο θα συμβαίνουν», λέει από την πλευρά της η κα Ιωάννου.

Για την σχετική νομοθεσία μίλησε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι έρχονται αλλαγές στην ποινικοποίηση τέτοιων πράξεων.

«Έχει έρθει η οδηγία στην ΕΕ την οποία επεξεργαζόμαστε και θα ψηφιστεί μέχρι τον Απρίλιο, που ποινικοποιεί το deep fake και το revenge porn».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact