ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας στην Πορτογαλία

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ζήτησαν αλλαγή της κυβέρνησης

Περίπου 5.000 Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο κοινοβούλιο της Λισαβόνας για να απαιτήσουν να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αλλαγή κυβέρνησης, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.

«Είναι ώρα να πούμε ‘basta!’ (‘φτάνει πια’) σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Στα πρόθυρα της κήρυξης αθέτησης πληρωμών, η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον Απρίλιο του 2011 ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Απαυδήσαμε από αυτή την πολιτική. Βιώσαμε αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι Πορτογάλοι είναι ακόμη πιο φτωχοί», είπε χαρακτηριστικά ο Νούνιο Κόστα, 49 ετών, που ταξίδεψε στη Λισαβόνα από το Βιζέου (κεντρική Πορτογαλία) για τη διαδήλωση.

«Κουραστήκαμε πια. Είμαι 36 χρονών, έχω δουλειά εδώ, αλλά ένα μεγάλο μέρος της γενιάς μου είναι αναγκασμένη να μεταναστεύσει, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία ή στην Αγγλία», είπε ο Κάρλος Σίλβα, ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.

Στις εκλογές οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα αναμετρηθεί με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact