ΕΛΛΑΔΑ

Διακινούσαν μετανάστες μέσω του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν σε διακινήσεις μη νόμιμων μεταναστών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, εξαρθρώθηκε έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Συνελήφθησαν συνολικά 7 κύρια μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση, ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, πιλότος, καθώς και υπάλληλος εταιρείας, αρμόδια για τον έλεγχο check in και boarding. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον 6 άτομα, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ευρεία επιχείρηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, η οποία αποτέλεσε την απόρροια πολύμηνων-εντατικών αστυνομικών ερευνών και διενεργήθηκε ταυτοχρόνως σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιούταν στην προώθηση μη νόμιμων μεταναστών προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα προς τη Γερμανία.

Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013 και διαθέτοντας σαφή ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό , με κοινό στόχο την επίτευξη της διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα και τον συνακόλουθο παράνομο προσπορισμό οικονομικού οφέλους, το κύκλωμα:
αναζητούσε και επέλεγε υποψηφίους αλλοδαπούς για παράνομη διακίνηση, τους εφοδίαζε με πλαστά-παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και αφού τους συγκροτούσε σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσε να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που αφορούσαν στο διαδικαστικό σκέλος της έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων και στους κανόνες ελέγχου κατά την επιβίβαση των επιβατών. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 13 μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 10 κύρια και 3 περιφερειακά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Διευκόλυνσης εξόδου λαθρομεταναστών από το εσωτερικό της χώρας, της ληστείας, της πλαστογραφίας κατ΄επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Συνελήφθησαν 7 από τα κύρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων (3) Κύπριοι, (3) ημεδαποί και ένας υπήκοος Πακιστάν, για τους οποίους συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας . Μεταξύ αυτών βρίσκεται:
ο 48χρονος Κύπριος αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος ασκούσε την εποπτεία, κατηύθυνε και συντόνιζε τις λεπτομέρειες κάθε παράνομης διακίνησης. Αποτελούσε τον ουσιώδη σύνδεσμο μεταξύ των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και ρύθμιζε θέματα σχετικά με τις αμοιβές των εμπλεκομένων. Σε βάρος του, εκκρεμούν ήδη από το 2004 δικαστικά Εντάλματα Σύλληψης των Κυπριακών Αρχών για Απάτες, Πλαστογραφίες και Παραχάραξη. Γυναίκα υπάλληλος εταιρείας, αρμόδιας για τον έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων (CHECK IN και BOARDING), η οποία ήλεγχε «εικονικά», επέτρεπε την είσοδο σε αλλοδαπούς εφοδιασμένους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στον χώρο του αεροδρομίου (επίπεδο ελέγχου, εμπειρία-εκπαίδευση συναδέλφων της). Επιπρόσθετα, ενημέρωνε για την παρουσία ή μη αστυνομικής δύναμης, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διενέργειας αστυνομικών ελέγχων και να αυξάνονται τα ποσοστά της επιτυχούς παράνομης αναχώρησης των αλλοδαπών. Εν ενεργεία πιλότος αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος γνώριζε επακριβώς τη δράση του κυκλώματος και διαβίβαζε τις εντολές του «αρχηγού» της οργάνωσης στην προαναφερθείσα υπάλληλο. Ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου , οι οποίοι εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτά πρόκειται να εκδοθούν σε στοιχεία προερχόμενα από πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Αλλοδαπά μέλη του κυκλώματος, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις άμεσες εντολές του διευθύνοντα την οργάνωση, αναζητούσαν υποψήφιους αλλοδαπούς προς λαθροδιακίνηση, τους εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αεροπορικά εισιτήρια.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πολυάριθμες έρευνες σε οικίες των εμπλεκομένων και σε ταξιδιωτικά γραφεία, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό, ύψους 60.000 ευρώ, 20 υπολογιστές και 3 εκτυπωτές, 39 κινητά τηλέφωνα, 51 κάρτες τραπεζικών συναλλαγών, 9 USB, 56 κάρτες SIM, 25 Βιβλιάρια Τραπέζης, 25 πλαστές ταυτότητες, 22 σφραγίδες μελανιού, 13 αεροπορικά εισιτήρια, 5 πλαστά διαβατήρια, 21 εντυπώματα σφραγίδας ημεδαπών/αλλοδαπών αρχών, πλήθος πλαστών εγγράφων, 2 αεροβόλα πιστόλια (REPLICA) και ένα πυροβόλο πιστόλι.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact