ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Presse: Θα τα καταφέρει η Ελλάδα; Υπό πίεση ο Σαμαράς

Στις προοπτικές της Ελλάδας για να γυρίσει σελίδα αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse η οποία διερωτάται «Θα καταφέρει η Ελλάδα την αλλαγή προς το καλύτερο;».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις αρχές του χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβλέψει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για την Ελλάδα και έξοδό της από την ύφεση, μια πρόβλεψη που, λόγω της στασιμότητας της οικονομίας στην Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζεται σχεδόν υπεραισιόδοξη.

Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ανοδική τάση της οικονομίας και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εκφράζει την ελπίδα πως στο τρίτο τρίμηνο θα υπάρξει η πρώτη φάση μιας ελαφράς ανάπτυξης, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και 24 τρίμηνα, ενώ και αναλυτές αναμένουν πως το τρίτο τρίμηνο θα φέρει την πρώτη αλλαγή προς το καλύτερο, παρατηρεί η εφημερίδα. Το άρθρο προσθέτει πως για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί και ότι ο ίδιος βλέπει τη χώρα, που αντιμετωπίζει κρίση, να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτόν προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο, ελαφρύνσεις για τους δοκιμαζόμενους από τη λιτότητα Έλληνες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, αυτές προβλέπουν μείωση κατά 30% του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, του οποίου η αύξηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική, βλάπτοντας επιπλέον το περιβάλλον, καθώς πολλοί Έλληνες χρησιμοποιούσαν για θέρμανση ξύλα, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο. Επίσης, λέει το δημοσίευμα, θα μειωθεί αισθητά και ο φόρος αλληλεγγύης για όλους του ελεύθερους επαγγελματίες, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος ως προς τη μείωση του χρέους, λέγοντας πως το χρέος σε απόλυτους αριθμούς έχει ήδη μια ελαφρά υποχώρηση και, εάν ανακάμψει η οικονομία, αυτό θα επηρεάσει θετικά τη σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ.

Υπό πίεση ο Σαμαράς ψάχνει ανταπόκριση στους πολίτες

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να βρει ανταπόκριση στον πληθυσμό που πλήττεται από την κρίση, καθώς το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να εκλεγεί από τη Βουλή νέος Πρόεδρος της χώρας και ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει εκεί την απαραίτητη πλειοψηφία τριών πέμπτων, κάτι που θα είχε ως συνέπεια τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με το κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει την ανατροπή του συνολικού προγράμματος λιτότητας, να προηγείται σαφώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Κατά την άποψη της Die Presse, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται επίσης κάτω από διεθνή πίεση, καθώς οι φορολογικές μειώσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τους πιστωτές της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), με την Αθήνα να έχει αποσαφηνίσει στις συζητήσεις με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου πως οι στόχοι προσαρμογής μπορούν να επιτευχθούν μόνον με ανάπτυξη της οικονομίας και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Είναι επίσης γεγονός, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πως η υπαγορευόμενη από την τρόικα λιτότητα και το δάνειο των 240 δισ. ευρώ ελάχιστα βοήθησαν και η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα βάρος χρέους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε 180% του ΑΕΠ, ενώ χαμηλό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί.

Για τους λόγους αυτούς, όπως συμπεραίνει καταληκτικά η Die Presse, οι ειδικοί θεωρούν πως μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας στο τέλος του χρόνου (και του ΔΝΤ το 2016), η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ νέου οικονομική στήριξη. Μάλιστα ο Γιόαχιμ Σάιντε του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου υποστηρίζει μια περαιτέρω διαγραφή ελληνικού χρέους και μάλιστα κατά 50%, αντί ενός 10% έως 20%, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος στη Deutsche Welle.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact