ΚΟΣΜΟΣ

Δικάζεται Σύρος τζιχαντιστής που έψαχνε στόχους στη Γερμανία

Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστήριο

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του 19χρονου Σύρου Σάας Αλ Μοχάμαντ ο οποίος είχε στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος για να βρει πιθανούς στόχους επιθέσεων στο Βερολίνο. Αυτή είναι και η πρώτη δίκη αιτούντος άσυλο που ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες που πήγαν στη Γερμανία το 2015.

Ο κατηγορούμενος έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου φορώντας μπλε πουλόβερ και κρύβοντας το πρόσωπό του με ένα χαρτόνι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Δύο κλούβες της αστυνομίας ήταν σταθμευμένες μπροστά από το δικαστήριο ενώ διακρίνονταν επίσης μερικοί αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα.

«Η ασφάλεια είναι ανάλογη αυτής που υπάρχει σε όλες τις μεγάλες δίκες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Λίζα Γιάνι, σύμφωνα με την οποία μπορεί να τεθεί ζήτημα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο κατηγορούμενος είναι ανήλικος όσον αφορά ένα μέρος των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται.

Στην περίπτωσή του προσωποποιείται ένας φόβος που έχει συζητηθεί πολύ στη χώρα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, ότι το Ισλαμικό Κράτος θα περάσει λαθραία μαχητές του μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο που έφθασαν στη Γερμανία από την οδό των Βαλκανίων.

Η δίκη του Σάας αλ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Μαρτίου 2016, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό» και για «παράβαση του νόμου περί πολεμικών όπλων» και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.

Στρατολογημένος στα μέσα του 2013 από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, «συνέχισε τη δουλειά του» για την τζιχαντιστική οργάνωση αφού έφθασε το καλοκαίρι του 2015 στη Γερμανία, υποστηρίζει στο κατηγορητήριο η εισαγγελία. «Εντόπισε εν δυνάμει στόχους επίθεσης» στο Βερολίνο, ιδιαίτερα την Αλεξάντερπλατς, την πύλη του Βραδεμβούργου και το Ράιχσταγκ όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμωνα με το οποσπονδιακό δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε επίσης τηλεφωνικά πρόσωπο στη Συρία για τον αριθμό των προσώπων και των οχημάτων που βρίσκονταν στα σημεία αυτά σε συγκεκριμένες ώρες.

Η εισαγγελία τον κατηγορεί επίσης ότι χρησίμευσε «ως επαφή για εν δυνάμει δράστες επιθέσεων» και ότι «δήλωσε κατ’ αρχήν διαθέσιμος για να πραγματοποιήσει επίθεση στη Γερμανία».

Στρατολογημένος το 2013 από έναν ιμάμη του χωριού στο οποίο είχε γεννηθεί στη Συρία, ο έφηβος ακολούθησε θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξε φρουρός στο αεροδρόμιο του Ντέιρ Εζόρ (ανατολική Συρία), συμμετείχε στη κατάληψη της πόλης αυτής από τους τζιχαντιστές και ανεφοδίαζε μαχητές πραγματοποιώντας «πολυάριθμα δρομολόγια».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει τίποτε για την υπερασπιστική γραμμή του ούτε για τις πηγές των κατηγοριών αυτών.

Ο κίνδυνος να διαπραχθούν επιθέσεις από πρόσφυγες είναι μία από τις κατηγορίες που απευθύνει η λαϊκιστική δεξιά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική ανοίγματος προς τους αιτούντες άσυλο που ακολούθησε το 2015.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact