ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μέρες το φωνάζαμε ότι θα καταλήξει σε δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο και τώρα ρίχνει το μπαλάκι στο λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα θα είναι ναι ή όχι στη συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με την Ανγκελα Μέρκελ την οποία και ενημέρωσε για την απόφασή του.

Την ίδια ώρα είναι σε επαφή με τον Μάριο Ντράγκι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για ρευστότητα από την πλευρά της ΕΚΤ.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Γιάννης Δραγασάκης να μεταβεί στην Φρανκφούρτη το Σάββατο για επαφές ούτως ώστε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης επικοινώνησε ήδη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να τον ενημερώσει σχετικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες , το οποίο μετά τις 23:00 μετατράπηκε σε υπουργικό συμβούλιο με την προσέλευση υπουργών και κομματικών στελεχών και απόφάσισε να συγκαλέσει το πρωί του Σαββάτου τη Βουλή και στη συνέχεια να προκηρύξει δημοψήφισμα σε επτά μέρες.

Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά.

566cccfb14b666d300090e58887c8169

Τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς παραμένουν αντιφατικά

Ο πρωθυπουργός αφήνοντας τις Βρυξέλλες απέρριψε τους «εκβιασμούς» και τα «τελεσίγραφα» και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ πληροφορίες τον εμφάνιζαν να εκμυστηρεύεται σε ευρωπαίο ηγέτη πως αν δεν πάρει τη συμφωνία που θέλει οι κάλπες μπορεί να είναι μια άμεση επιλογή.

Την ίδια ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία που έμεινε πίσω στη Βελγική πρωτεύουσα διαβεβαίωνε πως δεν επιδιώκεται ρήξη και πως «ο χρόνος είναι πολύς ως το αυριανό Eurogroup για συμφωνία.»

Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση των Θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση ύψους 16 δισ και σκληρές ρήτρες, ως χειρότερη και από μνημόνιο. «Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή ούτε και ηθικό δικαίωμα να προσυπογράψει ένα νέο μνημόνιο» κατέληξε το non paper του Μέγαρου Μαξίμου στο οποίο εξηγεί τους επτά λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πεντάμηνη παράταση που προτείνουν οι Θεσμοί.

Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμφωνήσουμε το Σάββατο…Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή μη συμφωνία».

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν ως «επικοινωνιακό παιχνίδι» τα τελεσίγραφα που πέφτουν σαν βροχή για συμφωνία μέχρι την Τρίτη και επιστρέφουν στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ τη φράση « το επικοινωνιακό game is over».

Εκτιμούν μάλιστα πως «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Δώστε μας τη λύση για το χρέος

Ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσει ο Τσίπρας να εισηγηθεί συμφωνία και να αποτρέψει έναν πολιτικό ακρωτηριασμό στο κόμμα του είναι να αποσπάσει μια καθαρή δέσμευση για το χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή πως η εταίροι είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Στα χέρια των Θεσμών αλλά και στα χέρια των γερμανών βουλευτών βρίσκεται ανάλυση που προετοιμάστηκε για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και η οποία δείχνει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο χωρίς διαγραφή, εάν η Ελλάδα λάβει τρίτο πακέτο.

Σύμφωνα με την ανάλυση -που επικαλείται το Reuters- ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι δανειστές θα έπρεπε δεν θα έπρεπε να διαγράψουν δάνεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012.

Tα τρία σενάρια:

1. Αισιόδοξο: Το χρέος θα υποχωρήσει από το 172,8% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.

2. Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ από 174,3% του ΑΕΠ φέτος.

3. Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω -αναφέρει η ανάλυση- η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους σε κανένα σενάριο, θα χρειαζόταν ωστόσο βοήθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, μέσα από μια παράταση των maturities, στην τρίτη περίπτωση.

‘Ολα ακόμη και το θέμα του χρέους αναμένεται να κριθεί στο τραπέζι του Eurogroup του Σαββάτου όπου ο Β. Σόιμπλε έχει την πολιτική επικυριαρχία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε την Παρασκευή να στηλιτεύσει – χωρίς να κατονομάσει- τον τρόπο με τον οποίο ο Μ. Ντράγκι αντιμετωπίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αν κλωτσήσουμε κι άλλο το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, όπως πρόσθεσε. Εκτίμησε πως οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι 50-50.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact