ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διυπουργική επιτροπή για γρήγορη παρακολούθηση θεμάτων των ατόμων με αναπηρία

Άμεσα θα τεθεί προς διαβούλευση η Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Διυπουργική επιτροπή, με αντικείμενο την άμεση παρακολούθηση θεμάτων των ΑμΕΑ συνέστησε η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ταυτοχρόνως, όπως δήλωσε ο ίδιος, άμεσα θα τεθεί προς διαβούλευση η Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, ενώ η πολιτεία, εμπράκτως, μεριμνά για τις προσλήψεις των ΑμΕΑ, μέριμνα που αποτυπώνεται στον, προ ολίγων ημερών, ψηφισθέντα νόμο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλες αυτές οι κυβερνητικές δράσεις αναπτύχθηκαν στη συνάντηση του κ. Βερναρδάκη με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) στo Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε η ριζική αλλαγή στις προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρία και μελών οικογενειών που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία, διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τις εν λόγω κοινωνικές ομάδες να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ ως προστατευόμενη κατηγορία πληθυσμού. Σύμφωνα με τον νόμο, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας συγκροτείται διυπουργική επιτροπή με αντικείμενο την άμεση παρακολούθηση των θεμάτων των ΑμΕΑ. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε, σε δηλώσεις του, ότι «άμεσα θα τεθεί σε προ-διαβούλευση η Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, που θα περιγράφει ρητά τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών και έως το τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αναγνωριστεί η ελληνική νοηματική γλώσσα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact