ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Docandu: Η ψηφιακή πλατφόρμα που μπαίνει στην μάχη κατά του κορωνοϊού (13.000 έλεγχοι τα πρώτα 24 ώρα λειτουργίας)

Η docandu και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν την πρώτη καινοτόμα υπηρεσία αυτοελέγχου για τον κορωνοϊό, εντελώς δωρεάν για όλους.

Η docandu με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) ανέπτυξε το πρώτο ελληνικό σύστημα αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό, το οποίο με την βοήθεια της ιατρικής βιβλιογραφίας, της τεχνολογίας και της στατιστικής προσδιορίζει τον κίνδυνο να έχει προσβληθεί κάποιος από τον κορωνοϊό.

Ο πολίτης καλείται να απαντήσει μία σειρά ερωτήσεων οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (NEJM, BJM, JAMA, LANCET κ.α.) και στις διεθνείς και εθνικές οδηγίες CDC, WHO, ΕΟΔΥ.

Για την υλοποίηση της εφαρμογής, η docandu, έχει συνεργαστεί με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία, όπως επίσης και μέλη του Imperial Consulting Group του πανεπιστημίου Imperial College London. Η εφαρμογή είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και θα ανανεώνεται όσο αλλάζουν οι πληροφορίες που έχουμε για τον ιό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μέσω της πλατφόρμας ιχνηλατούνται τα συμπτώματα, το ιστορικό και οι κοινωνικές – επαγγελματικές επαφές που έχει ο πολίτης (πιθανός ασθενής), και μέσα από απλά βήματα να διαπιστώσει εάν έχει πιθανώς προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς και αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν το γνωρίζει.

Μέσα από την απάντηση που θα λάβει από την πλατφόρμα, οδηγείται σε επόμενα βήματα, όπου λαμβάνει συμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς ή συστήνεται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό ή ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον Covid-19.

Με αυτό τον τρόπο αποφορτίζονται τα νοσοκομεία και περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών, κάνοντας πράξη το «Μένουμε Σπίτι».

Η υπηρεσία αυτή διατίθεται εντελώς δωρεάν μέσω του site του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στην κεντρική σελίδα του ΙΣΑ ο χρήστης μπορεί να πατήσει το εικονίδιο «Έλεγχος Κορωνοϊού» και να ξεκινήσει τον έλεγχο χωρίς την χρήση apps ή άλλων δεσμεύσεων.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό και λειτουργεί επικουρικά το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 1110 της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας.

Κορωνοϊός: Αγγίζουν τις 12.000 οι έλεγχοι της DOCANDU τα πρώτα 24ωρα λειτουργίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας; Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες τον ειδικών και με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάνουμε αυτοέλεγχο.

Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού για την πλατφόρμα της DOCANDU, η οποία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της δέχτηκε περίπου 12.000 επισκέψεις πολιτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοέλεγχο συμπτωμάτων για τον κορωνοϊό καθώς και ιχνηλάτηση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους επαφών.

Από το σύνολο των πολιτών που έκαναν τον αυτοέλεγχο, με βάσει τα αποτελέσματα των στοιχείων που έδωσαν, ένας στους τρεις ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στην πλειονότητα των ελέγχων δεν υπήρξαν συμπτώματα, ωστόσο υπήρξαν περίπου 600 περιπτώσεις όπου η πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν μέτρια ή υψηλή.

Σε όλους τους πολίτες δόθηκαν προσωποποιημένες οδηγίες βάσει των εθνικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και όσοι έπρεπε παραπέμφθηκαν στον θεράποντα ιατρό ή εξυπηρετήθηκαν από ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής.

Από τα στοιχεία διεξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον των λεγόμενων παραγωγικών ομάδων να πραγματοποιήσουν αυτοέλεγχο, καθώς οι πλειονότητα των συμμετεχόντων ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών. Πιο συγκεκριμένα το 42% ανήκει στην κατηγορία 18-39 ετών, το 51% στην κατηγορία 40-64 ετών, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον και τη στροφή των μεγαλύτερων ηλικιών στις νέες τεχνολογικές υπηρεσίες. Το 53% που πραγματοποίησαν αυτό έλεγχο είναι άνδρες, ενώ το 47% γυναίκες.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται εντελώς δωρεάν από την Docandu μετά από συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής. Διατίθεται από την ιστοσελίδα της Docandu αλλά και στις κεντρικές ιστοσελίδες των δύο φορέων, όπου ο πολίτης μπορεί να πατήσει το εικονίδιο «Έλεγχος Κορωνοϊού» και να ξεκινήσει τον αυτοέλεγχο χωρίς την χρήση apps ή άλλων δεσμεύσεων.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 2142142000 και 1110 της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Ο πολίτης καλείται να απαντήσει μία σειρά ερωτήσεων οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου (NEJM, BJM, JAMA, LANCET κ.α.) και στις διεθνείς και εθνικές οδηγίες CDC, WHO, ΕΟΔΥ.

Μέσω της πλατφόρμας ιχνηλατούνται τα συμπτώματα, το ιστορικό και οι κοινωνικές – επαγγελματικές επαφές που έχει ο πολίτης (πιθανός ασθενής), και μέσα από απλά βήματα να διαπιστώσει εάν έχει πιθανώς προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς και αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν το γνωρίζει.

Μέσα από την απάντηση που θα λάβει από την πλατφόρμα, οδηγείται σε επόμενα βήματα, όπου λαμβάνει συμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς ή συστήνεται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό ή ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον Covid-19. Με αυτό τον τρόπο αποφορτίζονται τα νοσοκομεία και περιορίζονται οι μετακινήσεις των πολιτών, κάνοντας πράξη το «Μένουμε Σπίτι».

Για την υλοποίηση της εφαρμογής, η docandu, έχει συνεργαστεί με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία, όπως επίσης και μέλη του Imperial Consulting Group του πανεπιστημίου Imperial College London.

Η εφαρμογή είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και θα ανανεώνεται όσο αλλάζουν οι πληροφορίες που έχουμε για τον ιό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Docandu – COVID19 from docandu on Vimeo.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact