ΚΥΠΡΟΣ

Δράμα στην Κύπρο: Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την προώθηση τουρκικών δυνάμεων & την απώλεια κυπριακού εδάφους!

H ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιβεβαίωσε την προώθηση τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και την κατάληψη κυπριακού εδάφους στην περιοχή των Στροβιλιών λέγοντας πώς η κυπριακή κυβέρνηση και η ίδια προχωρά σε …διαβήματα!

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «γνωρίζει για την «ένταση» που υπάρχει στην περιοχή των Στροβιλιών και μέλη της βρίσκονται σε επαφή για αυτό το θέμα και με τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξει μείωση της έντασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σε σχέση με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για προώθηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή των Στροβιλιών.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του pronews.gr.

«Εχουμε γνώση της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης και την παρακολουθούμε. Βρισκόμαστε σε επαφή και με τις δυο πλευρές για να δούμε γιατί υπάρχει ένταση και για μείωσή της», ήταν το σχόλιο του κ. Σιντίκ, ο οποίος δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο για το θέμα αυτό. Γιατί άραγε;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε και η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή των Στροβιλιών, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν και εγκλωβίζοντας σ’ αυτό κι άλλους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Τούρκοι απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες και η οποία συνορεύει με τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι Τούρκοι έχουν επεκτείνει την κατοχή και κανείς δεν αντέδρασε. Ή μάλλον αντέδρασαν προχωρώντας σε …διαβήματα για την απώλεια εδάφους!

Δεν έχει σημασία εάν είναι μερικά μέτρα, μερικούς πόντους ή χιλιοστά. Εκτός και εάν η κατάκτηση εδάφους μετριέται με το μέτρο. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ένα στρατιώτη στην περιοχή και υποσχέθηκαν να στέλνουν περίπολο συχνότερα για να καθησυχαστούν οι κάτοικοι! Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολούθησε την πεπατημένη των διαβημάτων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει από την πρώτη στιγμή σε διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Στόχος, να υποχωρήσουν(!) οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν κυπριακές πηγές και τονίζουν πως:

«Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι κατοχικές δυνάμεις προβαίνουν από το 2000 και εντεύθεν σε ενέργειες στην περιοχή με στόχο την αρπαγή νέων εδαφών. Επί τούτου τοποθετείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες, στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό, όμως, ως φαίνεται δεν είναι αρκετό.

Γι’ αυτό και θεωρούμε πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσουν πιο αποφασιστικά και να απαιτήσουν από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν θεωρούμε πως είναι τυχαίο που η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες σε αυτή τη χρονική φάση.

Είναι ενέργειες επί του εδάφους, που γίνονται παράλληλα με εκείνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούν σχεδιασμό – αντίδραση της Άγκυρας ενόψει ανακοινώσεων για τα ενεργειακά και τις διεργασίες για το Κυπριακό ( πήγαινε-έλα της κ. Τζέιν Χολ Λουτ και η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου)».

«Eιναι σαφές πως με τέτοιες συμπεριφορές, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης. Είναι πρόδηλο πως για να χορέψει κάποιος ταγκό χρειάζονται δύο. Η Τουρκία προτιμά τους ανατολίτικους χορούς.

Θεωρούμε πως τόσο οι προκλήσεις στην ΑΟΖ όσο και η προώθηση δυνάμεων στα Στροβίλια αποτελούν κινήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαφορετικά θα επιβληθούν νέα τετελεσμένα.

Υπάρχουν τρόποι να δοθούν απαντήσεις, που εάν είναι αποτελεσματικοί θα προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα. Αυτό δεν σημαίνει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο. Υπάρχουν πολιτικά εργαλεία που προκαλούν πολύ περισσότερο κόστος ή διαμορφώνουν πιέσεις. Χρειάζεται, όμως, πολιτική απόφαση.» καταλήγει κυπριακό ΜΜΕ…

Μιλάμε για τον πλήρη εξευτελισμό. Και σαν να μην έφτασαν αυτά, ο Ν.Αναστασιάδης θα συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Η κ. Σπέχαρ θα φιλοξενήσει τη συνάντηση. Το πώς αυτή θα εξελιχθεί εναπόκειται στους ηγέτες να το αποφασίσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Συνεπώς, αποδέχτηκαν ήδη νέα τετελεσμένα…

Πηγή

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

10 φορές που Υπουργοί ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρύφτηκαν πίσω απο το Νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Πρώτη φορά αριστερά»… Μια από τις μεγαλύτερες συκοφαντίες…

Μεγάλη εβδομάδα 2019: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν χρήματα σε…

Άνδρας έσφαξε πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές και του έκοψε την καρωτίδα

Πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στην Αργυρούπολη, καθώς άγνωστος…

Ο Ακάρ απαιτεί αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Άμυνας της…

Ραγίζει καρδιές ο σύντροφος της Νεκταρίας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Ναύπλιο

Συγκλονισμένοι είναι ακόμη οι κάτοικοι στο Ναύπλιο μετά…

Ο Πολάκης που «μας έχει όλους», ζητά να μην αρθεί η ασυλία του

Ο κ.Πολακης, που μας «έχει όλους και αυτός…

Αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα, θα το κάνει η Ολλανδία στους Αλβανούς

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφερε τις θεωρήσεις…

«Μούφα» το σχέδιο «Πυθία» για τη δολοφονία Καραμανλή

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ»…

Θανάσης Χειμωνάς: «Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» όσοι διαμαρτύρονται για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» είναι όσοι διαμαρτύρονται για την…
contact