ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική έκκληση από ΕΚΠΑ και ΑΠΘ: Δώστε περισσότερα χρήματα – Θα κλείσουν οι σχολές

Την άμεση ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση ζητούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι πλέον η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει απειλεί ακόμη και την ίδια τους τη λειτουργία.

Με αφορμή της υποχρέωσης υποβολής του προϋπολογισμού του ιδρύματος για το 2015, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σημειώνει πως το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2009 κάτι που δημιουργεί έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των απολύτως αναγκαίων ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις δαπανών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και των εξαρτώμενων από αυτό οργανισμών.

«Ομως το Υπουργείο απαιτεί από το Πανεπιστήμιο την υποβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Έτσι το ΕΚΠΑ εξαναγκάζεται τώρα από την Πολιτεία να υποβάλει έναν πλασματικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που δεν καλύπτει τις πραγματικές του βασικές ανάγκες και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του» σημειώνει το ΕΚΠΑ.

Καμπανάκι και από το ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τον εξωπραγματικό αριθμό των φετινών μετεγγραφών, αλλά και τη συνεχόμενη υποχρηματοδότηση του ιδρύματος.

Η Πρυτανεία κάνει έκκληση για άμεση δράση του υπουργείου Παιδείας, καθώς, υπολογίζεται ότι θα εγγραφούν περίπου 10.705 εισακτέοι έναντι των 4.450 που είχαν προταθεί, ενώ η αύξηση σε σχέση με τους εισακτέους με Πανελλαδικές ανέρχεται στο 66,55.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, Περικλή Μήτκα, οι μετεγγραφές παρουσίασαν αύξηση στα Τμήματα από 85% έως και 120% σε σύγκριση με πέρυσι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού έχει μειωθεί δραματικά, καθώς φθάνει τα 15 εκατομμύρια (67% μικρότερη από το αρχικό ποσό των 40.230.00 ευρώ το 2009).

Ο κ. Μήτκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά τη μείωση των επιχορηγήσεων, με ποσοστό 60% από το 2009, με την δευτεροβάθμια να έχει υποστεί μείωση 50% και την πρωτοβάθμια 15%-20%. «Η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση με την στάση την οποία κρατάει. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές», υπογράμμισε.
 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact