ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρίτσας: Θα σταλεί άμεσα πλοίο στη Λέσβο

«Θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας»

Άμεσα θα σταλεί πλοίο στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας, όπου εκτυλίχθηκαν χθες εκτεταμένα επεισόδια, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Δρίτσας και εξήγησε, ότι σε λίγη ώρα θα υπογράψει τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. «Στη συνέχεια, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου» επισήμανε, εξηγώντας πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν – και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν μερικές άμεσες παρεμβάσεις, έκτακτοι σχεδιασμοί και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις για να ελεγχθεί περισσότερο η ευταξία – με παρεμβάσεις, όχι κατασταλτικές αλλά ρυθμιστικές – ενώ και τα άλλα υπουργεία έχουν ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του hotspot της Μόριας.

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε ομάδα γυναικών, στη Μόρια, ο κ. Δρίτσας σημείωσε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω. Δεν έχω υπηρεσιακή ενημέρωση για τέτοια συμβάντα. Τουλάχιστον στο λιμάνι δεν συνέβησαν τέτοια γεγονότα […] Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι όσο και αν το πρόβλημα σε κάθε νησί γίνεται σοβαρό ή υπάρχουν επιπτώσεις, τέτοιου είδους φαινόμενα είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και θα πρέπει όχι μόνο οι Αρχές αλλά και η κοινωνία να τα απομονώσει και να τα αποτρέψει διότι αποδείχθηκε πέρυσι, ότι η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η ψυχραιμία, η καλή αντιμετώπιση των πραγμάτων ωφέλησε όλους μας – και τα νησιά – ώστε να δίνουμε λύσεις σωστές, νόμιμες και ανθρώπινες και να αποτρέπουμε εντάσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact