ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έδωσε 2,50€ και αγόρασε το domain… της Google

Κάθε προσπάθεια αναζήτησης στο Google στην Αργεντινή την περασμένη εβδομάδα θα σας οδηγούσε στην ιστοσελίδα ενός 30χρονου σχεδιαστή που… αγόρασε το domain του τεχνολογικού κολοσσού έναντι μόλις 2,50€.

Ο Νικολάς Κουρόνια, κάτοικος Μπουένος Άιρες, λέει ότι παρατήρησε πως οι υπηρεσίες της εταιρείας είχαν «πέσει» όταν άρχισε να λαμβάνει σχετικά μηνύματα από φίλους του στο WhatsApp.
Όμως αντί να κάνει ό,τι και οι περισσότεροι, δηλαδή να αγνοήσει το ζήτημα και να γυρίσει στη δουλειά του – ή να κάνει ένα «αναγκαστικό» διάλειμμα – επέλεξε να κάνει μια βόλτα στην υπηρεσία αγοράς domain στην Αργεντινή, το NIC Argentina και να δει αν θα μπορούσε να βγάλει κάτι από αυτή την υπόθεση.

Εκεί, όπως λέει, μια αναζήτηση για το URL «google.com.ar», του έδειξε ότι το συγκεκριμένο domain ήταν διαθέσιμο προς πώληση έναντι μόλις 270 πέσος – δηλαδή περίπου 2,40€.
«Το domain είχε λήξει κι εγώ μπόρεσα να το αγοράσω νόμιμα», έγραψε το ίδιο απόγευμα στο Twitter, τη στιγμή που άλλοι αργεντίνοι χρήστες του internet άρχισαν να βλέπουν ξαφνικά το όνομά του, κάνοντας τις συνηθισμένες τους αναζητήσεις. «Έχω το τιμολόγιο αγοράς, επομένως είμαι ψύχραιμος».

«Όταν η διαδικασία αγοράς ολοκληρώθηκε και τα δεδομένα μου εμφανίστηκαν, ήξερα ότι κάτι θα συνέβαινε… Είχα αγχωθεί πολύ», δήλωσε αργότερα στο BBC. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχε συμβεί μόλις».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν είχα κάποια κακή πρόθεση», πρόσθεσε. «Απλώς προσπάθησα να το αγοράσω και το NIC μου το επέτρεψε».
Η «κατάληψη domain», δηλαδή η πρακτική της αγοράς domain για κανέναν άλλο λόγο πέρα από το γεγονός ότι είναι ελκυστικά για τρίτους, είναι μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική, που έχει κάνει αρκετές χώρες να εισάγουν σχετικές νομοθεσίες για να διασφαλίσουν ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του domain μπορεί να το διεκδικήσει εκ νέου χωρίς χρέωση.

Όμως η υπόθεση της Αργεντινής είναι ασυνήθιστη, από τη στιγμή που το domain της Google δεν θα έπρεπε να διατίθεται καν προς πώληση: Η άδεια κανονικά δεν έπρεπε να λήξει πριν τον ερχόμενο Ιούλιο.
Φυσικά, ο Κουρόνια δεν μπόρεσε να κρατήσει το domain που πέρασε για λίγο στην ιδιοκτησία του. Το μεταβίβασε στην Google λίγο μετά την αγορά του – και δεν πήρε καν τα 270 πέσος που είχε καταβάλει. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η διαφήμιση που κέρδισε από όλη αυτή την ιστορία αξίζει πολλά περισσότερα.

Η Google δεν ανταποκρίθηκε στις κρούσεις του Guardian για κάποιο σχόλιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact