ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τα αγροτικά προϊόντα

Την περαιτέρω ενίσχυση ύψους 30 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση σε εναλλακτικές αγορές των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

«Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα προώθησης σε νέες αγορές αυτό το χρόνο, από τα 30 εκατ. ευρώ στα 60», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Τσιόλος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Επιπλέον, ο Επίτροπος Γεωργίας σημείωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να συζητήσουν για ένα τρίτο πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά σε «στοχευμένες αποζημιώσεις» με αποδέκτες κυρίως μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, διότι όπως είπε χρειάζεται «κοινή δράση».

Μετά τα μέτρα στήριξης, με τη μορφή αποζημίωσης, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο προς τους παραγωγούς φρούτων και οπωροκηπευτικών, αλλά και προς τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, η Επιτροπή προτείνει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων που έχει στόχο την αναζήτηση νέων προορισμών και νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο (γαλακτοκομικά, κρέας, φρούτα και τα οπωροκηπευτικά).

Όπως επισήμανε σήμερα ο Επίτροπος Γεωργίας, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα διατροφής. Πριν την κρίση το 10% των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ είχε προορισμό τη Ρωσία, ενώ σήμερα περίπου το 4,2% των εξαγωγών προς τη Ρωσία (αξίας περίπου 5 δις ευρώ) έχει πληγεί από το εμπάργκο. Σύμφωνα με τον Ντ. Τσιόλος πριν από την κρίση η ΕΕ εξήγαγε προς τη Ρωσία το 29% των φρούτων και των οπωροκηπευτικών, το 33% των τυριών και το 28% των βουτύρων. 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact