ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Προειδοποιήσεις για νέες, σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας


Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέκριναν με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πολλοί έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα

Με σκληρότερες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέκριναν το Σάββατο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες,
με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πολλοί έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα.

«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε ανεβάζοντας το επίπεδο των κυρώσεων εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία να δώσει τη μάχη, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την επικράτειά της και το λαό της, να τη βοηθήσουμε στρατιωτικά -ιδίως με στρατιωτικό υλικό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να εξεταστεί στη σύνοδο του NATO την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ από τη δική της πλευρά πρέπει να κάνει βαρύτερες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για παράδειγμα ακυρώνοντας ισχύουσες συμβάσεις για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού», συμπλήρωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ -τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο- αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως τα κράτη μέλη θα δηλώσουν πως «είναι έτοιμα να λάβουν περαιτέρω μέτρα», ώστε να ωθήσουν τη Ρωσία να «λογικευτεί», ενώ πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν έχει «κανένα συμφέρον» να συγκρουστεί με τη Μόσχα.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact