ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ – Ο πληθωρισμός στο 10% λόγω της ουκρανικής κρίσης

Μερίδα αναλυτών έχει επισημάνει ότι όσο διατηρείται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης για την Ουκρανία τόσο μένουν στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου – γεγονός που ευνοεί τόσο τους Ρώσους (που είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές της Ευρώπης) όσο και τους Αμερικανούς που θέλουν να προωθήσουν το δικό τους LNG. Παρόλα αυτά το κόστος είναι υψηλότατο για τους καταναλωτές, αφού οι τιμές ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό στα ύψη.

Μάλιστα νέα μελέτη του RSM, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN, χτυπάει ηχηρό καμπανάκι βλέποντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από το 10%. Συγκεκριμένα η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της ρωσο- ουκρανικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι το βαρέλι, από περίπου 94 δολάρια σήμερα. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να απογειωθούν. Kαι αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη όπου ο πληθωρισμός καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία έχει να βιώσει πληθωρισμό 10% από τον Οκτώβριο του 1981. «Μιλάμε για ένα πραγματικό σοκ, σε περίπτωση που έχουμε τέτοια εξέλιξη» σχολιάζει ο Joe Brusuelas, chief economist στην RSM.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τόσο πετρελαίου και όσο φυσικού αερίου στον κόσμο. Και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά ενέργειας ήδη παλεύει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Η JPMorgan έχει προειδοποιήσει ότι το όποιο θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact