ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιαλτικό σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων

Τον προβληματισμό της για το ενδεχόμενο άρσης των capital controls στην Ελλάδα διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας πως υπήρξαν το σωσίβιο που έσωσε το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να βρει λύση σε ένα «δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα».

Συγκεκριμένα, «την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση του ή την πιθανότητα να «στραγγίξουν» οι καταθέσεις σε μια περίοδο που τα κόκκινα δάνεια βαραίνουν αισθητά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Το άρθρο ξεκινάει με μια αναδρομή στο καλοκαίρι του 2015, όταν «ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων, καθώς λόγω της καταστροφικής τους πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Μάλιστα προσθέτει, «φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή, οι Έλληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη άρση των capital controls –εξέλιξη που θα ήταν χρήσιμη και για επικοινωνιακούς λόγους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια ακόμη ένδειξη για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, οι τράπεζες προειδοποιούν για «βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη του 2015 και σε νέες εφιαλτικές στιγμές για τη χώρα».

«Οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών -μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων.

Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί» τονίζεται στο άρθρο.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους.

«Η ανησυχία είναι εύλογη αν σκεφτεί κανείς πως κατά την πολυετή κρίση της χώρας οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους -από 237,5 δισ. ευρώ στα μέσα του 2009 – ένα χρόνο πριν την κρίση- σε μόλις 122,2 δισ. ευρώ το 2015.

Παρότι σήμερα έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τα 134,5 δισ. ευρώ, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν έχουν περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες» εξηγεί.

«Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες εξακολουθούν να απέχουν από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα της 8ετούς ύφεσης, τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τεράστιους κινδύνους.

Σχεδόν το 47% όλων των χορηγηθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Πρόκειται για αξιώσεις σχεδόν 85 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, 27 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια» προστίθεται.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Υποστηρίζει ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Από πού, όμως, θα βρεθούν τα χρήματα είναι τελείως ασαφές. Το να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών είναι ένα αμφισβητήσιμο σενάριο.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη χάσει το 80% της αξίας τους από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015.

Είναι επίσης απίθανο να χορηγήσουν νέες ενισχύσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει ένα bail – in (σ.σ. “κούρεμα” καταθέσεων).

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χρήματα όσων διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο φρικτό σενάριο, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για άρση των περιορισμών στα capital controls» καταλήγει το δημοσίευμα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact