ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Είχε προβλέψει τους νικητές των μουντιάλ του 2014 και 2018: Τι προβλέπει γνωστός οικονομολόγος για τον τελικό στο Κατάρ

Η Αγγλία θα φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά θα χάσει από την Αργεντινή.

Αυτό υποστηρίζει ένας οικονομολόγος ο οποίος κατάφερε να προβλέψει σωστά τους νικητές των μουντιάλ του 2014 και 2018.

Το μοντέλο του Γιόακιμ Κλίμεντ

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Bloomberg, για τον Γιόακιμ Κλίμεντ, αναλυτή επενδύσεων στη Liberum Capital ο οποίος ήδη από τον Σεπτέμβριο προέβη σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου – αν και, όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, ο ίδιος «ίδρωσε πολύ» βλέποντας τη Σαουδική Αραβία να επικρατεί επί της Αργεντινής στη φάση των ομίλων.

Για να προβλέψει τους νικητές, ο Κλίμεντ χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: Το κλίμα, το μέγεθος του πληθυσμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την κουλτούρα. Οι καλύτερες επιδόσεις αφορούν τις θερμότερες χώρες, όπου το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται όλο το χρόνο, έχουν μεγάλο πληθυσμό, υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πληθυσμό που του αρέσει το ποδόσφαιρο.

Η αμφισβήτηση

Υπάρχουν όμως τρεις χώρες που θέτουν υπό αμφισβήτηση το μοντέλο του: Η Ινδία, η Κίνα και οι Κάτω Χώρες. Όμως ο Κλίμεντ ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ένα πραγματικά λειτουργικό μοντέλο πρόβλεψης, αλλά περισσότερο να σατιρίσει την «ύβρη» των οικονομολόγων που θεωρούν ότι μπορούν «να προβλέψουν τα πάντα».

Επιστρέφοντας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κλίμντ σημειώνει ότι ήταν πιο δύσκολο σε σχέση με άλλες χρονιές να γίνουν προβλέψεις, λόγω του ότι η διοργάνωση διεξάγεται χειμώνα.

Έχουν υπάρξει και άλλες μέθοδοι πρόβλεψης του νικητή, όπως ο υπολογισμός της συλλογικής αξίας των παικτών μιας ομάδας. Όμως δεν θεωρούνται τόσο αξιόπιστες όσο η εξέταση των βασικών παραγόντων που οδηγούν στην επιτυχία.

«Είμαι λίγο επιφυλακτικός σχετικά με τη χρήση της συλλογικής αξίας των παικτών, επειδή η Premier League έχει πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της και μπορεί να πληρώσει πολύ περισσότερα για τους παίκτες», δήλωσε ο Κλίμεντ, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Τα καλά νέα για τους οπαδούς της Αγγλίας είναι ότι η Αγγλία θα περάσει στον τελικό. Τα κακά νέα είναι ότι θα χάσουν αυτόν τον τελικό.»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact