ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση Τουσκ να βοηθήσει η Ευρώπη τη Βουλγαρία στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία

Βοήθεια στη Βουλγαρία, για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία, απέναντι στην εισροή μεταναστών, θα ζητήσει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα για το Brexit, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα καλέσει τους 27 να προσφέρουν «ισχυρή επιχειρησιακή υποστήριξη στη Βουλγαρία για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία», παρέχοντας κυρίως συνοριοφύλακες και εξοπλισμό.

Τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας αποτελούν μέρος ενός άξονα διέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές μεταναστευτικές κρίσεις στην ιστορία της.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες της ΕΕ να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων πλήττονται από την έλλειψη αλληλεγγύης έναντι των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ακόμη, ο Τουσκ ανέφερε ότι θα ζητήσει να ελέγχονται οι ταυτότητες όλων των προσώπων που περνούν τα εξωτερικά σύνορα των 27, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων των χωρών αυτών, και να επαληθεύεται ότι δεν βρίσκονται σε φακέλους ή καταλόγους καταζητούμενων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Για αυτούς τους ελέγχους, που συνέστησαν οι Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, υπάρχει άτυπη συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ευρωβουλευτές έχουν δώσει το πράσινο φως, όμως πρέπει πρώτα να εγκριθούν επίσημα.

«Στην Μπρατισλάβα, επιθυμώ να δεσμευτούμε ότι η (ταυτότητα) όλων των προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ, που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα ελέγχεται και θα συγκρίνεται με τους φακέλους (των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου). Είναι θέμα ασφάλειας της Ευρώπης», είπε ο Τουσκ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact