ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι ρεπουμπλικάνοι σφίγγουν τη θηλιά στην προεδρία Ομπάμα

Έξι χρόνια μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να εγκαταστήσουν μία ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων είναι συνήθως δυσάρεστα για το κυβερνών κόμμα στον Λευκό Οίκο.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Οι ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν το προβάδισμα, μερικές φορές στο όριο του στατιστικού λάθους, στις εκλογές για τη Γερουσία στους Ρεπουμπλικανούς σε αρκετές πολιτείες ώστε να είναι πιθανή η εξασφάλιση των έξι εδρών που τους λείπουν για να κατακτήσουν την πλειοψηφία. Τα μάτια θα είναι σήμερα στραμένα σε δέκα πολιτείες κλειδιά, επτά από τις οποίες είναι πολιτείες που έχασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Η πτώση της δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου έπληξε τους δημοκρατικούς γερουσιαστές που εξελέγησαν μαζί του το 2008, κυρίως στον Νότο (Λουιζιάνα και Αρκανσα). Οι Δημοκρατικοί φοβούνται την αποχή των ψηφοφόρων τους: νέοι, μαύροι και ισπανόφωνοι, η συμμετοχή των οποίων στις ενδιάμεσες εκλογές είναι κατά μέσον όρο μικρότερη από τους μεγαλύτερης ηλικίας συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Τίποτε δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ανεβάσει το ηθικό των Αμερικανών, που είναι απογοητευμένοι έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικής παράλυσης στο Καπιτώλιο, σε τέτοιο βαθμό ώστε το 40% να μην βλέπει καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα Κογκρέσο με δημοκρατική ή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Gallup.

Ούτε η υποχώρηση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά τον τρίτο τρίμηνο, δεν πιστώνονται στον Μπαράκ Ομπάμα. Η μεταρρύθμισή του στο σύστημα Υγείας επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανών την πρόσβαση στην ασφάλιση, όμως η “Obamacare” παραμένει ο κατ΄εξοχήν στόχος των επιθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κρίση στη Συρία και η κρίση του ιού Εμπολα ενίσχυσαν την εντύπωση του ελλείμματος ηγεσίας του Λευκού Οίκου.

“Υπάρχει ένα άρωμα νίκης στον αέρα”, δήλωσε ο απερχόμενος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας της Γερουσίας σε περίπτωση νίκης.

“Είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί να δώσουν την ετυμηγορία τους για την πολιτική Ομπάμα”, δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ηττημένος του 2012, προβλέποντας, επιφυλακτικά, τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact