ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τους «Σοφούς» του Κατρούγκαλου

Δική της πρόταση για το Ασφαλιστικό «κατεβάζει» η κυβέρνηση μέχρι τέλος του μήνα

Σαφείς αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται μετά την από κοινού συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ στο Μέγαρο Μαξίμου για μία νέα κυβερνητική συνολική πρόταση μεταρρύθμισης.

Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις ανέκρουσε πρύμναν σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που ταλανίζεται από τα καθημερινά σενάρια που δίνουν και παίρνουν στον καθημερινό Τύπο για το μέλλον των συντάξεων των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν την Τρίτη τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις συντάξεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να περιγράφονται στα τηλεοπτικά παράθυρα σχεδόν καθημερινά σχέδια την ώρα που δεν υπάρχουν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης», παραπέμποντας ουσιαστικά στο καμπανάκι του πρωθυπουργού για τους υπουργούς των… τηλεπαραθύρων στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν θα πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά υπογράμμισε εμφατικά πως «ούτε όμως δεσμεύει την κυβέρνηση» καθώς ο χαρακτήρας του είναι καθαρά συμβουλευτικός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα μήνυμα πως οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό δεν είναι ειλημμένες και η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων – θα καταθέσει στη Βουλή τη δική της πρόταση για την απαιτούμενη μεταρρύθμιση που θα καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού κατά πολλούς ενέχει και μία σαφή αιχμή προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας για την επιλογή των προσώπων που συγκρότησαν την Επιτροπή Σοφών, το πόρισμα της οποίας οδήγησε σε πανικό τους ασφαλισμένους και έδωσε λαβή για πλήγματα στο προφίλ της κυβέρνησης.

Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά την πολύωρη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημέρωσε για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και μετά από ενδελεχή συζήτηση αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της μέχρι το τέλος του μήνα.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσε πως «δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό. Εγώ παρουσίασα τις προτάσεις μου για το ότι χρειάζεται μία δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα το κάνει δίκαιο και που θα εξασφαλίζει ότι οι συντάξεις θα είναι αξιοπρεπείς, όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα. Αλλά οι κυβερνητικές αποφάσεις επ’ αυτού θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς εάν κατέθεσε πρόταση να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Όχι βέβαια» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πει τίποτα που αφορά μειώσεις, όλες οι προτάσεις μας αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό». «Έχουμε πει, λοιπόν, ότι οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, δεν θα κάνουμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε να εξασφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις-φιλοδωρήματα.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact