ΚΟΣΜΟΣ

Εξέγερση αυτονομιστών στην Κορσική κατά της Γαλλίας – Ζητούν την ανεξαρτησία του νησιού

Σε μάχες σώμα με σώμα κατέληξε η διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του δολοφονημένου Κορσικανού αυτονομιστή, Ιβάν Κολόνα, την Κυριακή εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις με την αστυνομία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ηγετών του νησιού και της γαλλικής κυβέρνησης.

Στις συγκρούσεις συμμετείχαν περισσότεροι από δεκάδες νέοι μπροστά από τη νομαρχία στην πόλη Αζαξιό αμέσως μετά την άφιξη μιας πορείας διαδηλωτών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα, σύμφωνα με τη νομαρχία, ενώ οι διοργανωτές ανέβασαν τον κόσμο στις 14.000. Περιελάμβαναν αυτονομιστές και ηγέτες υπέρ της αυτονομίας του νησιού μετά τη δολοφονία του Κολόνα σε φυλακή στη νότια Γαλλία τον περασμένο μήνα.

Είκοσι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 12 αστυνομικοί. Περισσότερες από 2.800 χειροβομβίδες, συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων, χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία.

Τρία κτίρια εκκενώθηκαν μετά από πυρκαγιές και τρία αυτοκίνητα και κοντέινερ πυρπολήθηκαν.

Η δολοφονία ενθάρρυνε το αυτονομιστικό κίνημα και οδήγησε την κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να προσφέρει συνομιλίες για την παροχή μεγαλύτερης πολιτικής αυτονομίας στην επικράτεια.

Πολλοί φώναζαν «Φονικό Γαλλικό Κράτος!» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της Κυριακής, αντανακλώντας την οργή για το πώς ο Κολόνα δεν είχε προστατευθεί στη φυλακή παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του να εκτίσει τη φυλάκισή του στο νησί της καταγωγής του.

Ο Κολόνα καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός ανώτατου στελέχους της γαλλικής κυβέρνησης το 1998, την πιο σοκαριστική από μια σειρά επιθέσεων από την μαχητική ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας FLNC.

Δύο προηγούμενες διαδηλώσεις για τον Κολόνα τον περασμένο μήνα τελείωσαν με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών, ορισμένοι από τους οποίους πυρπόλησαν οχήματα και κατέστρεψαν κτίρια.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει συνομιλίες για το μέλλον της Κορσικής από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Ο Κολόνα, πρώην βοσκός κατσίκας, ανακοινώθηκε νεκρός στις 21 Μαρτίου μετά τον στραγγαλισμό από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή που τον κατηγόρησε για βλασφημία σε μια φυλακή στην πόλη Arles.

Μια απόφαση να κατέβουν οι σημαίες για τον Κολόνα στο κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου της Κορσικής και στο αεροδρόμιο της Αζαξιό τον περασμένο μήνα προκάλεσε βαθιά ανησυχία στη γαλλική ηπειρωτική χώρα. Ο Μακρόν χαρακτήρισε το κατέβασμα των σημαιών «λάθος και ακατάλληλο».

Η συνάντηση που είχε οριστεί για τις 8 Απριλίου μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Κορσικής και της γαλλικής κυβέρνησης αναβλήθηκε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών. Η απόφαση ακολουθεί τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες υποστηρικτές του δολοφονηθέντος αυτονομιστή.

Σε επιστολή προς τον Gilles Simeoni, πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου της Κορσικής, το υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε ότι η συνεδρίαση της 8ης Απριλίου θα αναβληθεί επειδή «δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για κανονικό διάλογο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν είχε υποσχεθεί νωρίτερα ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να συζητήσει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, ένα από αυτά είναι “μια εξέλιξη προς μια μορφή αυτονομίας”.

Η αλλαγή του σχεδίου έρχεται αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη βία την Κυριακή στην Κορσική, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «καμία συζήτηση» χωρίς «επιστροφή στην τάξη».

«Αυτό που είδα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι απαράδεκτο… με πολιτικούς να οδηγούν την πορεία», είπε στο ραδιόφωνο France Inter.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact