ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 30.000 παιδιά!

Ο υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Συκεών – Νεάπολης, Σ. Δανιηλίδης, υποστηρίζει ότι φέτος θα μείνουν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 30.000 παιδιά λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης των θέσεων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι θα καλυφθούν 70.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε με 160 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Εργασίας), όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά.

«Τα 160 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από την κυβέρνηση μπορούν να διασφαλίσουν τη φιλοξενία 61.000-63.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ», δηλώνει στο «Εθνος» ο Σ. Δανιηλίδης. Το στέλεχος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αιτήσεων, η κατάθεση των οποίων λήγει τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, θα υπερβεί κατά πολύ τις 100.000 λόγω της αύξησης της ανεργίας, καθώς και του εισοδηματικού κριτηρίου που μειώθηκε στις 27.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι έναντι των 30.000 ευρώ που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά. «Το 2013 κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, εκ των οποίων τηρούσαν τους όρους του προγράμματος 85.000 οικογένειες και σε δεύτερο έλεγχο μειώθηκαν στις 75.000 όσοι είχαν τις προϋποθέσεις να μπουν στο πρόγραμμα. Από αυτούς φιλοξενήθηκαν 71.000 παιδιά», σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι φέτος θα μείνουν εκτός σταθμών από 27.000 έως και 37.000 παιδιά, ανάλογα με τον αριθμό των τελικών αιτήσεων.

Αγκάθι

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, για την ερχόμενη σχολική χρονιά υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα που θα αφήσει εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά και αφορά τον όρο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να καλύπτεται μέσω του προγράμματος μόνο το 70% των θέσεων που διαθέτουν οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ούτως ώστε το υπόλοιπο 30% να δοθεί σε άλλες οικογένειες που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους καταβάλλοντας τροφεία εκτός προγράμματος.

Ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, μιλώντας στο «Εθνος» πρότεινε την εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων από αδιάθετα χρήματα κοινοτικών προγραμμάτων προκειμένου να στηριχτούν οι δομές των σταθμών: «Οταν σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης ενισχύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δομές, στη χώρα μας, που περνά την πιο άγρια οικονομική κρίση, οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να πιέσουν για την αξιοποίηση των «παγωμένων» κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνδράμουν στην αιμοδότηση των κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ κ.τ.λ.)», υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης. Το μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμα 30 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον χρηματοδότηση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μετά την παρέμβαση του κ. Σίμου Δανιηλίδη δήλωσε στο «Εθνος» ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες όλων των οικογενειών που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς. «Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οικογένειες που τηρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δηλαδή κυρίως το οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, και δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε θα παρέμβουμε. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα συναντηθούμε με την ΚΕΔΕ για να δώσουμε λύση», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Στα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια

Βεβαιότητα ότι θα φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών όπως και το 2013, δηλαδή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μπορέσουν να υποδεχτούν 70.000 παιδιά από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος.

Τονίζει ότι αναμένεται να κατατεθούν 90.000-100.000 αιτήσεις και πως θα μείνουν εκτός 20.000-30.000 παιδιά όπως και το 2013 που όμως δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

«Φέτος επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από το Κοινωνικό Ταμείο μέσω του υπουργείου Εργασίας (122 εκ. ευρώ) και με τη συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (38 εκ. ευρώ) φτάσαμε τα 160 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι με τα συγκεκριμένα κονδύλια εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 70.000 παιδιά.

Εκτός των σταθμών θα μείνει ένας αριθμός παιδιών:

*σε περιοχές που ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των αιτήσεων,

*οικογενειών που έχουν εισοδήματα πάνω από 27.000 ευρώ ετησίως

*οικογενειών που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως σημειώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, οι οικογένειες που θα απορριφθούν οι αιτήσεις τους θα μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς ή ακόμα και σε δημοτικούς σταθμούς που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καταβάλλοντας ένα ποσό για τροφεία.

Ο κίνδυνος για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών αφορά τη σοβαρή πιθανότητα να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος από την ΕΕ την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών των βρεφονηπιακών σταθμών στους οποίους το 70% των εξόδων αφορά μισθολογικές δαπάνες από την πρόσληψη συμβασιούχων.

Προσλήψεις

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει προτάξει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο πλαίσιο της κατανομής των προσλήψεων για το 2014, προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές και να μην απαιτείται ειδική χρηματοδότηση για την πρόσληψη εκτάκτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος έχουν ανακοινώσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου την προτεραιότητα που θέτει η πολιτική ηγεσία στη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών με μόνιμο προσωπικό.

πηγή: news247.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact