ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεύθερη η Δούρου για την τραγωδία της Μάνδρας

Μετά από μία μακρά ανακριτική διαδικασία η οποία άρχισε στις 11:30 σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα

Μετά από μία μακρά ανακριτική διαδικασία η οποία άρχισε στις 11:30 σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα, η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά την απολογία της, ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα.

Η κυρία Δούρου η οποία αντιμετωπίζει πλημμεληματικές κατηγορίες πριν από την απολογία της παρέδωσε στην ανακρίτρια πολυσέλιδο υπόμνημα.

Συμφωνα με πληροφοριες, υποστήριξε ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποιες υπογράφουν 8 Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και την άλλη 3 Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το τεχνικό Επιμελητήριο δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ουτε στην ίδια στην περιφερειάρχη. Αναφερόμενη στις πλημμύρες επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια!

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα της φέρεται να ανέφερε «εν τούτοις η ανακριτική έρευνα (αν κρίνει κανείς από το κατηγορητήριο και τις αδιαλείπτως προστιθέμενες σε αυτό «νέες» κατηγορίες), δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη.

Αλλά να «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Μα για τον πάρα πολύ απλό λόγο ότι αλλιώς, δηλαδή κατά τρόπο που να αποδεικνύεται άμεσα και συγκεκριμένα αμέλεια της περιφερειάρχου, δεν είναι δυνατή η στήριξη κατηγορίας κατά της Ρένας Δούρου.

Αυτό άλλωστε εξηγεί και την τελείως διαφορετική φύση των ερωτήσεων της προκαταρκτικής εξέτασης από την επίρριψη «των πάντων και άλλων τινών» επί της περιφερειάρχου στην ανάκριση.

Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων».

Για την υπόθεση κατηγορούνται εννέα πρόσωπα για τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως με τις ευθυενες να επιμερίζονται στην περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας η κυρία Δούρου δηλωσε «η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την Απωλεια τόσων ζωων. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νυχτα της τραγωδιας στην εισαγγελια του Αρείου πάγου, με την πεποίθηση οτι δεν μπορουμε να μην βάλουμε στόπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτελους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα Σ ολόκληρη και όχι μονο στην Αττική.

Πιστευοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τος πραγματικές αιτίασεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστα σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστω μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία γι το γεγονος ότι οι άνθρωποι της τοπικης αυτοδιοικησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε οποτεδήποτε είναι ενας κακος οιωνος για την αποτελεσματικότητα της τοπικης αυτοδιοικησης».

Η κυρία Δούρου και ακόμα οκτώ πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την τραγωδία και συγκεκριμένα της ανθρωποκτονιας απο αμελεια, της σωματικής βλάβη από αμέλεια, της πλημμύρας από αμέλεια και της παραβασης καθήκοντος.

Η περιφερειάρχης Αττικης Ρενα Δούρου πέρασε το κατώφλι της 7ης τακτικης ανακρίτριας στις 11.30 το πρωί.

Πριν από την απολογία της, παρέδωσε εξηγησεις με γραπτό υπόμνημα στην ανακρίτρια . Συμφωνα με πληροφοριες υποστήριξε ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποιες υπογράφουν

Οκτώ Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και τρεις Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ουτε στην ίδια στην περιφερειάρχη.
Αναφερόμενη στις πλημμύρες επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου,σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια!

Παράλληλα, κατά πληροφορίες υποστήριξε πως ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας», ενώ φερεται να επέρριψε ευθύνες στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη σγουρό.

Μάλιστα η ίδια φερεται να υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, τονιζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ την ώρα που η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact